Till innehåll på sidan
Till innehåll på sidan
Marcus Eriksson sitter framför en sjö och ett rött hus
Marcus Eriksson.

Marcus hade redan som ung ett stort fiskeintresse, det var det som fick honom att vid 19 års ålder flytta upp till Ammarnäs. Idag driver Marcus företaget Ammarnäs livs med sin fru Sanna och Monica och Patrik.

Hur kom du till Sorsele kommun?

Jag är född och uppvuxen i Halmstad men både min mor och far är från Sorsele kommun så jag har mitt ursprung här. Jag flyttade till Ammarnäs när jag var 19 år, främst för att fiska, hade bara tänkt stanna en kort period men så blev det inte. Jag träffade min fru här och nu har vi två barn tillsammans. Min familj flyttade också norrut, min syster till Skellefteå och mor och far till Sorsele.

Berätta vad du gör till vardags och på fritiden?

Fiske har varit en jättestor del av mitt liv men intressen ändras och utvecklas med tiden och just nu är mitt största fritidsintresse att springa. På hösten är det bärplockning, jakt och fiske som gäller.

Det jag ägnar mest tid åt på fritiden är terränglöpning, det är jäkligt skoj! Det intresset delar jag med min fru. Det är ett trevligt sätt att komma ut på. Om du går en timme eller springer en timme så har du sett så mycket mer om du springer! Det är enkelt och härligt när löpningen blir nästan som ett gift och ett måste. På vintern är det mycket skoterkörning. Det är nog de här traditionella inlandsintressena och livsstilen som jag anammat.

Vi har många gäster i Ammarnäs som åker från till exempel Stockholm hit upp för att fiska, fjällvandra med mera. Tänk dig vad besvärligt. Det är härligt att bo här då kan man bara kliva ut genom dörren och välja när man vill vandra, fiska och springa utan att man behöver resa eller planera för det.

Vad är Sorsele kommun för dig?

Trygghet! Jag skulle nog inte kunna tänka mig att ha barn någon annanstans. Här är det enkelt att ha barn. Jag känner mig trygg att släppa iväg barnen på cykel när som helst.Det är också en trygghet att känna alla i byn. Är det någon unge som har ramlat så är det alltid någon vuxen där och hjälper till. Man får nog inte den där känslan av trygghet på andra ställen än små orter. Även om vi bor i glesbygd så saknar vi inget, här finns det som är viktigt för oss och det är trygghet, säkerhet och en härlig fritid.

Vad har du för smultronställe i Sorsele kommun?

Jag är bortskämd, jag bor på ett smultronställe. Men intresset terränglöpning har gjort att jag upptäckt fler smultronställen. Om man får ta mer än en specifik plats så är Tjulträskleden ett riktigt smultronställe. Det är så himla fint där! Tjulträskleden blir en förlängning av Kungsleden om du kommer söderifrån. Leden fortsätter efter Tjulån ända upp till Tjulträsk.

På vilket sätt är Sorsele kommun som plats med och förverkligar din dröm?

Här vill jag bo och leva! Sorsele kommun har varit duktiga på att ta hand om oss småföretagare. Det finns alltid hjälp och stöd att få. En annan viktig del för oss är att skolan finns kvar, utan den kan jag inte leva min dröm. Utan en fungerande skola dör bygden. Vi har flyttat hit för naturen och livsstilen men samhällsfunktionerna är viktiga.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att flytta till Sorsele kommun?

He e ba o gör! Många som pratar om att flytta hit brukar fastna i det här med jobb men på nåt sätt brukar det lösa sig. Man väljer att bo här på grund av tryggheten, naturen och närheten till att aktivt kunna utöva frilufsintressen. Då kanske man får tagga ner lite grann på karriärstankar. Det är många som jobbar lite här och lite där och det funkar hur bra som helst.

Relaterat