Till innehåll på sidan
Till innehåll på sidan
Robin Lindahl
Foto: Maria Broberg

Han får Ammarnäs att växa

Det började med flugfiske, som för så många andra, och slutade med ytterligare anställda och ett företag som både bygger och exploaterar. Det fanns egentligen aldrig sådana planer – men för Robin Lindahl handlar det framför allt om idéerna, kreativiteten och att våga satsa.

Ammarnäs Byggtjänst ligger på en kulle, bortanför Potatisbackens skuggsida och den spektakulära Vindelåforsen. Det ser inte ut som man tänker sig en byggfabrik. Men det ser å andra sidan ut att vara en perfekt byggfabrik för Ammarnäs. Hemtrevligt, med en påtaglig känsla av trä.

– Jag var egentligen en ”stugmännisch” som bodde och jobbade i Skellefteå och var i Ammarnäs då och då, säger Robin Lindahl, grundare och ägare av Ammarnäs Byggtjänst om hur det kommer sig att han hamnade i Ammarnäs som bofast.

Verksamheten började som en enskild firma, lite småjobb och pendling mellan stugan i byn och Skellefteå, där han bodde och jobbade. Och därifrån växte det, när han 2018 köpte Bertejaur 1:22 för att exploatera området och stycka av nya tomter.

– Jag slutförde egentligen det arbetet. Det var en annan exploatör som tog fram nio tomter, och jag har tagit fram de sista sjutton. Det var egentligen aldrig planen att ägna mig åt exploatering, men jag hade idéer och jag tycker att det är roligt att skapa saker.

Det var i samma veva som Robin Lindahl blev arbetsgivare för första gången. De första två åren som företagare är speciella, säger han, då man ska komma igång och det ska investeras. Det var, som han säger, ett spartanskt liv.

– Jag pendlade fortfarande ganska mycket då, och fördelade min tid mellan två olika företag. Då var det ganska naturligt att ta in en till person. Det är ju så bra numera att man kan vara en dagsresa bort och ändå vara på plats genom sin telefon.

Åter till exploateringen, som å ena sidan utgör en väldigt liten del av företagandet, men å andra sidan har varit grundläggande för Ammarnäs Byggtjänst att växa:

– För mig var det en investering förutom att jag gillade utmaningen. Jag fick erbjudandet och hade aldrig tänkt tanken att sälja tomter, men gjorde en kalkyl och det kändes spännande och som att det var rätt tid att göra. Vill man satsa på något behövs det kapital, så jag återinvesterar mycket, säger han och fortsätter:

– En stor del av att vara företagare är att ta risker. Det kan gå jättebra, och det kan gå skitdåligt, men det är en del av tjusningen – att våga göra satsningen trots att det kan gå åt pipsvängen.

Ammarnäs Byggtjänst har vuxit ganska sakta och naturligt, säger han. Han vill bygga ett arbetslag där kemin fungerar och som passar in i Robins vision. Men det är en utmaning att få tag på byggare.

– Att hitta folk är svårt i byggbranschen överlag nu, så är det även vid kusten. Här kan man ändå locka med andra förmåner, som att bo i fjällnära miljö.

Vad finns det för fördelar med att finnas i Ammarnäs?

– En sak som är väldigt positiv är att det är väldigt bra stämning, mellan företagare och mellan privatpersoner i byn. Det upptäckte jag väldigt fort, att här finns det mer av samverkan. Det blir naturligt. Även om man kommer sämre överens med någon så hjälps man åt ändå, säger Robin och fortsätter:

 – Vi har flera driftiga entreprenörer i byn, som jag är i kontakt med ofta i vardagen. Ammarnäslivs, Robban på Ammarnäs Fritidscenter och Peter på GuideCenter, till exempel. Det tror jag är nödvändigt för att byn ska växa och för att det blir lättare att driva ett företag. Det hade aldrig gått att starta utan Robbans grävmaskiner, till exempel.

Robin tror att Ammarnäs har potential att växa, men med en annan typ av målgrupp och friluftsliv än andra expansiva fjällorter för att inte förstöra byns egenart, som han värnar om.  

– Jag trivs otroligt bra här uppe. Jag är född i en liten by och bodde i lägenhet i Skellefteå i några år, det var aldrig riktigt min grej. Men det är väl det som är härligt med livet, man vet aldrig vad som händer. Jag gör det jag brinner för nu och det hoppas jag att fler vågar göra.