Till innehåll på sidan
Till innehåll på sidan
En kvinna i samisk dräkt står med händerna utsträckta på en sten i ett vattendrag.
Sara Ajnnak. Foto: Sandra Hansson.

Rösten från Gargnäs

Att det är långt till musikscener och replokaler har inte hindrat musikern och jojkaren Sara Ajnnak från att nå stora framgångar med sitt skapande. Tvärt om, menar hon själv, har det gett henne en trygg bas att ständigt återvända till.

– Det är så skönt att få sätta sig i bilen på Skellefteå flygplats och vända hemåt igen när jag har landat efter en spelning någon annanstans. Då rinner allt av mig och jag blir mig själv, skrattar Sara Ajnnak.

Den resan har hon fått anledning att göra många gånger. Inte minst för att ta emot flera utmärkelser och priser för sin musik. Strax innan Coronapandemin satte stopp för resor var hon i Stockholm och hyllades för sitt album Gulldalit – can you hear me? på Folk & Världsmusikgalan. 2019 nominerades hon till en svensk Grammis och internationellt har hon tagit emot pris för Årets album i kategorin World Traditional på The Independent Music Awards.

Så ser livet ut numera för Sara Ajnnak – hon rör sig mellan vimlet i storstan och lugnet i Gargnäs.

Det är också lugnet och naturen som ger henne inspiration. Melodierna kommer under promenader eller på fjället. När hon sedan går in i skaparfasen vill hon helst sitta själv i ett tyst rum, i tio timmar om det krävs. 

– Fördelarna med att bo här överväger allt. Visst har jag fått vara envis, ja rent av tjurskallig ibland för att kunna hålla på med det jag gör och nå rätt personer i branschen, men nu när jag har de kontakterna behöver jag inte jaga mer. Nu tycker jag att det är viktigt att de unga i bygden ser att man kan bo här och ändå följa sina drömmar.

För Sara har det inte varit självklart att vare sig jojka eller våga tro på sina drömmar. Hon har vuxit upp med föreställningen om att ”plugga och skaffa jobb” var det rätta, precis som många andra i hennes generation, förklarar hon.

– Jag har gjort den resan. Skaffat mig en bra utbildning och haft bra jobb. Men jag ville göra mer, kreativa saker och få utlopp för mina tankar och idéer. Jag vill verkligen inte vakna när jag är 65 och ångra att jag inte vågade... 

Hösten 2020 kommer Saras nästa album. Den här gången är budskapet mer direkt och inte lika fyllt med metaforer som tidigare. Utgångspunkten är relationen mellan minoritet och majoritet, genus och sådant som är obearbetat. Det finns mycket kvar att prata om, menar Sara. Researcharbetet till nya skivan är grundligt gjort, bland annat med besök på universitetsbiblioteket i Uppsala.

Ännu längre fram drömmer Sara om att skriva en bok. För att komma dit krävs mer koncentrerad tid för skapande. Med ett aktivt familjeliv är det svårt just nu. Men när tiden är mogen är platsen given. Det är i Gargnäs hon hittar kraften.

Relaterat