Till innehåll på sidan
Till innehåll på sidan
Carina Bergström sitter med sin diktsamling
Carina Bergström. Foto: Inger Hellman.

Förening firar med poesivecka

Allt ifrån kor och fiske till kärlek, längtan och samhällsförändringar – genom åren har knappt tvåhundra personer med Sorseleanknytning bidragit till de sex diktantologier som hittills har getts ut av Sorsele poesisällskap.  Alla kan med rätt uppmuntran och inspiration skriva poesi, säger initiativtagaren Carina Bergström.

Nu fyller sällskapet tjugo år, och det firas med en vecka fylld med aktiviteter, som läsningar och workshops.

I år arrangeras Sorsele poesivecka för första gången, med ett digert program som omfattar ett boksläpp, workshops och läsningar med etablerade poeter och andra aktiviteter. Bland annat släpps den senaste antologin, "Jaktpoesi – jakten på vadå?" som innehåller bidrag från tjugoåtta poeter mellan 10 och 81 år gamla.

Huvudanledningen till arrangemanget är att Sorsele poesisällskap, en förening vars omfattande verksamhet har och mött, engagerat och nått många Sorselebor, firar tjugo år. Med poesiveckan vill sällskapet hedra alla som har deltagit eller tagit del av sällskapets litterära arbete.

Hur känns det att poesisällskapet fyller tjugo år?

–  Det känns smått otroligt! Så många intressanta möten och så många fina dikter som skrivits. Jag kan inte annat än att bli riktigt rörd, säger Carina Bergström, poeten som tog initiativet till Sorsele poesisällskap.

Vill öka intresset för poesi

I programmet syns bland ett författarsamtal mellan den samiska poeten och bildkonstnären Juvvá Pittja och läsfrämjande konsulenten Carl Axel Gyllenram från Region Västerbotten. Det arrangeras också en poesiworkshop ledd av den kritikerrosade poeten Pernilla Berglund, som nyligen mottagit Norrländska litteraturpriset för sin samling "Rätten". Under poesiveckan ges också utrymme för poesi i det offentliga rummet, med – bland annat – en poesiattack i kommunhuset.

Genom poesiveckan vill Sorsele poesisällskap öka intresset för att läsa och skriva poesi ytterligare, men också avdramatisera detta med att poesi är svårt och obegripligt. Det finns även sådan poesi, förklarar Carina Bergström, men inom poesin finns det så oerhört många olika stilar att det finns någonting för alla.

Vad innebär kulturen för innevånarna i kommunen?

– Jag citerar gärna designern Charlotte Perriand, som sade: ”Att leva … är att få vårt inre att leva.” Kulturen erbjuder oss möjligheten att få ett rikt liv. Litteratur, musik, konst, dans kan utmana oss, få oss att tänka, känna och att något förklara den komplicerade värld vi lever i.

Carina Bergström säger att det finns dikter och sångtexter som har förändrat folks liv totalt. En bra film eller teaterföreställning, säger hon, kan få oss att känna förståelse, göra oss nyfikna eller till och med omvärdera det vi står för.

– Med ett rikt inre liv blir vi inte bara mer levande för egen del, utan kommer att kunna bidra till ett humanare samhälle. Vi kan alla vara med och skapa detta, gammal som ung.

Varför engagerar du dig i Sorsele poesisällskap?

– Jag tror att med uppmuntran och inspiration så kan alla skriva poesi.  I Sorsele har många genom poesin kunnat formulera tankar, känslor och åsikter. Att använda sin röst ser jag som en demokratifråga. Dessutom är poesi skön konst. Sök dig gärna till bibliotekets poesiavdelning och du kommer utan tvekan att hitta några korta, eller långa dikter som passar just dig – varför inte börja med poesisällskapets första diktantologi "Där frostälvan dansar" (2006).