Till innehåll på sidan
Till innehåll på sidan
Linda Dahlgren tillsammans med Elin Janeheim och Felicia Persson
Felicia Persson, Linda Dahlgren och Elin Janeheim. Foto: Maria Broberg.

Hela Sveriges armbrytar-morsor bor i Sorsele

Förvisso är det bara Inger Stenlund som kallas Morsan i armbrytarsammanhang. Men nog kan man kalla även tränaren och initiativtagaren Linda Dahlgren en armbrytarmorsa: de är två av eldsjälarna som byggt upp armbrytningen som sport i Sorsele. Sedan dess har Sorseles armbrytarklubb haft stora framgångar runt om i världen.

När Inger Stenlund just hade fyllt 54 gjorde hon debut i Europamästerskapen i armbrytning. Hon åkte hem med en bronsmedalj i bagaget och skrev in sig i Sorseles armbrytarklubbs historiebok. Sedan dess har det inte blivit någon mer tävling men desto fler timmar som föreningens spindel i nätet, i långa möten och många tävlingssekretariat.

Inger Stenlund kom i kontakt med armbrytning i början av 2000-talet. Då hade hennes son Christian börjat träna ihop med ett gäng andra unga. Inspirationen kom till stor del från elevassistenten Leif Andersson från Ensamheten i Storuman. Han fångade upp unga som inte riktigt hade hittat ”sin grej” och introducerade dem för armbrytning. Inger beskriver det som ”succé direkt”.

Under alla år, och i synnerhet under klubbens storhetsår från 2006 och nästan tio år framåt, har Inger varit en nyckelperson. Hon har stöttat och hejat på de unga som visat intresse, och inte minst varit en pålitlig vuxen som följt med på åtskilliga tävlingar världen över.

– Vi har varit och tävlat i Sydafrika, Polen, England, i Kuala Lumpur i Malaysia och på flera andra platser, berättar Inger. Internationellt sticker Sverige ut. Härifrån kommer de absolut bästa armbrytarna i Europa.

Vad är då grejen med armbrytning?

– Det är en generationsöverskridande sport, alla kan vara med. Den fångar upp många av de som inte vill åka skidor eller spela fotboll men ändå vill hålla på med idrott. Här krävs en annan typ av styrka och teknik än i andra idrotter, inte minst koncentration.

Är människor i Sorsele särskilt starka tror du?

– Ja, det kanske vi är, skrattar Inger. Det måste vara Vindelälven och luften som gör oss starka!

Hur ser framtiden ut för armbrytning i Sorsele?

– Sorseles stora framtidslöfte just nu är Elin Janeheim. Hon har precis gått ut andra året på armbrytargymnasiet i Storuman och tillhör redan världseliten. Som 13-åring blev hon Europamästare – yngst i världen! Vi har en verklig entusiast i Linda Dahlgren också. Hon är tränare och undervisar på armbrytargymnasiet i Storuman, och inte att förglömma Christian Mendez Frohm och Mikael Sandqvist. De är utflugna just nu men kan säkert inspirera en ny generation armbrytare vad det lider.

De viktiga eldsjälarna

Utöver Inger så har tränaren och eldsjälen Linda Dahlgren haft en central roll i Sorseles framgångar inom armsporten. Det var Linda som en gång startade klubben och fick Inger att ställa upp som ordförande. Idag undervisar Linda i armbrytning på gymnasiet i Storuman och är assisterande landslagstränare. Lindas kärlek till sporten och åren i Sorsele går inte att ta miste på.

– Det är en fantastisk gemenskap inom armbrytarsporten. Det är en familjär stämning, över hela världen faktiskt! Även om det inte finns någon aktiv tränare i Sorsele just nu så finns det potential att väcka liv i klubben igen. Jag får förfrågningar om träning både för knattar och seniorer, berättar Linda som låter som om hon helst skulle vilja klona sig för att räcka till för alla.

Att det finns plats för nya eldsjälar inom armbrytning i Sorsele är helt klart. Inger är numera sekreterare i styrelsen för Svensk armsport och bidrar på så vis med sin erfarenhet. När tiden är mogen och en ny drivande person kliver in som eldsjäl och tränare är det med all säkerhet många står beredda att sträcka fram en arm.