Till innehåll på sidan
Till innehåll på sidan
Porträtt på Johanna i vintrig miljö
Foto: Jonna Eriksson

Johanna har tagit med sig träningen från IKSU till Sorsele och bidrar på många sätt till ett mer aktivt liv för både unga och gamla i Sorsele. Hon har gillat Sorsele från det att hon satte sin fot här. – När man tänker på inlandet kan man tänka sig att det är mörkt och enbart skog, men Sorsele är tvärtom. Det är ljust, öppet och otroligt vackert med allt vatten vi har runt om samhället där man ser folk röras oavsett årstid. Det finns ett driv och ett go här!

Hur kom du till Sorsele kommun?

När jag bodde i Umeå så träffade jag Henrik Sjöström som är från Sorsele. Vi skaffade barn och kände då att vi ville ha ett hus. I samband med det var vi med i ett tv-program som handlade om att förverkliga sina drömmar. De filmade oss när vi var på olika visningar och tillslut hittade vi ett hus.  När vi i programmet skulle fundera på vad som var viktigt för oss så kände vi att närheten till skola och dagis var en nyckelfaktor. I det område där vi köpt hus fanns förskola och dagis upp till tredje klass. Men när vår dotter var sex år så la de ner byaskolan och vi kände en liten oro över att hon skulle måsta börja åka buss när hon började förskoleklass. Vi satte oss ner än en gång och funderade vad vi vill med livet, vart vill vi vara om tio år. Vi kände då att det vore en fördel att vara nära någons rötter, så vi började kolla på Sorsele där Henrik är ifrån och Ljusdal där jag är ifrån. I Sorsele dök det upp ett hus som vi gillade och då kände vi att ”nu kör vi”. Jag hade fast jobb på IKSU och Henrik inom kriminalvården så vi båda sa upp oss och flyttade utan att ha något arbete fixat. Vi tänkte att det skulle lösa sig och det gjorde det. Jag fick jobb som sjukgymnast och Henrik började jobba med ensamkommande flyktingar. Jag har alltid känt att Sorsele var så vackert från första stund.

Berätta vad du gör till vardags och på fritiden?

Jag jobbar som sjukgymnast på Beteendemedicin här i Sorsele åt Region Västerbotten. Jag har även ett eget företag där jag jobbar med fysioterapi och träning mot företag och enskilda personer. I mitt företag har jag träningsgrupper på Trim 365 som instruktör och i egen regi. Jag brinner mycket för att få igång nyblivna mammor på rätt sätt. När jag själv var gravid fanns det inte så mycket träning för just nyblivna mammor så jag startade den typen av träning på IKSU där jag då jobbade och den finns kvar än idag.

Just nu har jag även en grupp som heter STARTA, det är för dem som har haft ett uppehåll från träningen eller behöver stöd att komma igång.  

Om du saknar något på orten finns det fina möjligheter att vara med att skapa och bygga upp. Det har varit fantastiskt att få vara med att utveckla föreningslivet och idrotten för barn och ungdomar. Vi har idag en stark förening SUIF (Sorsele Ungdoms och Idrottsförening) som vuxit snabbt de sista åren. Föreningen har just nu fotboll, gymnastik och armbrytning i vår verksamhet. Min roll är ansvarig för gymnastiken i och jag leder tre grupper i veckan. När vi startade gymnastikträningen 2016 hade vi två grupper och inte mer än 30-40 barn i vår verksamhet. Nu har vi sex grupper i olika åldrar och nära 100 barn som är aktiva. Det är så roligt att se vilket engagemang det finns!

Min familj består av Henrik, våra två tjejer Ella och Elvira och två hundar. Vi är en väldigt aktiv familj som gärna åker längdskidor med och utan hund. Vi tillbringar tid i Marsliden där vi bland annat fiskar, men det är inte det vi gör helst när vi får välja utan vi gör helst aktiviteter i rörelse. Jag gillar även att köra fatbike och har ett intresse för inredning.

Vad är Sorsele kommun för dig?

För mig är det tre ord. Närhet, som närheten till naturen, det är enkelt att ta sig ut. Närheten till skola och jobb.  Närheten mellan människor och till varandra inom olika organisationer. Trygghet, som trygghet i den plats vi lever på. Trygghet att släppa iväg barnen till skola och träningar själva. Tryggheten att inte behöva låsa om sig överallt. Och gemenskap, det finns en tydlig gemenskap när vi samlar kraft. Bland annat när vi har insamlingar till Världens barn, nu Ukraina och så vidare. Vi är bra på att lyfta varandra och hjälpa till.


Vad har du för smultronställe i Sorsele kommun?

Jag tycker ju väldigt mycket om Skibbikken. Första gången jag var dit tänkte jag ”det är inte möjligt att vi har den här stranden i Sorsele”. Det är otroligt vacker och man får nästan en utlandskänsla under varma sommardagar. Mina finaste stunder på Skibbikken är när jag har kört yogapass tidigt på morgonen där på stranden bredvid Vindelälven och det har varit helt spegelblankt. Vi väcker kroppen mjukt, tar ett kallt dopp och fikar efteråt. Det är verkligen magi!

Vi tillbringar också en del tid vid Laisan och där är det ju också fantastisk! Att få skejta med skidorna efter Laisälven en fin vårdag när det är lite öppet i isen så man hör hur vattnet porlar är något alldeles speciellt och otroligt fint.

På vilket sätt är Sorsele kommun som plats med och förverkligar din dröm?

Jag brinner för att få människor att må bättre, både barn och vuxna. Det är min drivkraft och här i Sorsele har man goda möjligheter att skapa något. Det man gör syns och tas emot med sån tacksamhet. Det är lätt att nå ut till folk då det är en liten ort. Det är ju också en dröm att leva ett enkelt, skönt och tryggt liv vilket är precis vad vi gör här.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att flytta till Sorsele kommun?
Våga ta möjligheten! Längtar man efter den här vardagen där man hellre kan lägga tiden på det man tycker om att göra än parkera och stå i kö så har du allt att vinna. Jobb och sånt löser sig alltid. Sorsele är också en bra plats att testa sina vingar ifall man vill satsa på någon egen verksamhet just för att det tas emot så tacksamt.

Jag kan ofta få frågan hur jag kunde göra tvärtom ”att flytta från stan till inlandet”, men för mig har det aldrig funnits en tanke på att flytta tillbaka. Det är så mycket värt att ha allt man behöver, allt överflöd kan man skala bort. Jag skulle aldrig vilja byta när jag jämför med kompisar som bor i stan som är i samma tid i livet som en själv.