Ambassadör 5: Ingrid Eriksson Lindh
Under en lapphelg träffade Ingrid sin man och det resulterade i att de flyttade ihop i Tärnaby. Efter en familjetragedi 2009 beslöt familjen att Ingrid och barnen skulle flytta till Kraddsele för att vara nära hennes föräldrar, medan "gubben" blev kvar i Tärnaby för sitt jobb. Nu säger Ingrid bestämt att hon aldrig kommer att flytta från kommunen igen.
Hur kom du till Sorsele kommun?
Jag är född och uppvuxen i Kraddsele. Jag gick en elektronikkurs men har alltid hatat skolan, jag och skolbänken kom inte överens. Under kursen kände jag att det här kommer gå åt helvete så jag pratade med ansvarig om det och han sa, ”jag ser att du vill jobba, du får ta med dig jobbet till Ammarnäs.” Det var ett jätteroligt jobb, men jag visste inte hur länge man hade arbete. Det fanns arbete en stund sen blev jag utan jobb, så ibland jobbade jag på hotellet och Jonsstugan. I Ammarnäs bedrev jag, rappelmakarn slöjdverksamhet.
När ungarna var små var jag med om en bilolycka där jag skadade nacken och fick ett rejält diskbråck, jag hade ett riktigt helvete ett tag. Pinande värk och jag mådde som en gris. Då ringde jag Försäkringskassan och sa, får jag inte hjälp nu så kommer jag att göra något dumt, så pass dåligt mådde jag. De kom från Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen hem till mig. Jag jobbade då inom hemtjänsten men det fungerade inte då det var alldeles för tungt. De undrade vad jag tyckte om att göra och vad jag hade hållit på med tidigare och jag berättade att jag sytt tennarmband. De uppmuntrade mig att pröva att tillverka armband och att börja smått och i sakta mak. Då började jag bygga upp verksamheten igen och till slut stod jag åter på egna ben. Såg eller hörde aldrig av Storumans kommun, men inom Sorsele kommun har det varit nåt helt annat. –”Jag gitt ju säg att trots att jag varit en liten skit till företagare har jag alltid varit välkommen och känt mig omhändertagen av Sorsele kommun.” I Storuman hade jag inte heller den kontakten jag har med andra företagare som jag har här. Samarbetet mellan företagen fungerar jättebra här. Innan jag flyttade till Tärna, när jag jobbade i Ammarnäs, gjorde kommunen det möjligt för oss företagare att fara på mässor, med oss hade vi reklam från kommunen som vi delade ut.
Berätta vad du gör till vardags och på fritiden?
Min fritid är att sitta med tennarmband. Det är mitt liv! Jag sitter varenda dag, helg som vardag ofta långt in på kvällen. Det blir mycket gräsklippning och snöskottning för att hålla campingen fin och så renovering på det. Vi har planer på att fortsätta utveckla campingen. Många av våra gäster återkommer och blir våra vänner. Vi blir som en enda stor familj allihop, det är det som är så fränt.
Vad är Sorsele kommun för dig?
Bästa kommunen! Det är bara så, vi bor i världens bästa kommun. Alla känner alla och det gör det tryggt henna.
Vad har du för smultronställe i Sorsele kommun?
Det är här! Jag far och går efter älvkanten. Vindelälven är ett smultronställe för mig, tidigare skötte jag om fiskesträckan efter Vindelälven. Då gick jag sträckan varje morgon och ingen dag var den andra lik, olikt väder, ljus och vattenstånd, det är vackert och avkopplande.
På vilket sätt är Sorsele kommun som plats med och förverkligar din dröm?
Det är arvgodset, att jag har fått flytta hem och ta över gården och campingen. Hur ska jag kunna förklara det för dem som ”int begrip”? Att kunna vara hemma och jobba där jag vill vara, jobba på hemmaplan och vara sin egen chef. Jag har en mor som bor i huset intill som inte har något körkort som jag kan ta hand om och samtidigt jobba. Jag har nära till jobbet och trivs med att producera. Visst är man lycklig som får ha det så!
Vad skulle du säga till någon som funderar på att flytta till Sorsele kommun?
”Hä ä ba och flytt hit!”Allt ordnar sig med jobb och så. Dom får titta på videon, Sorsele moves så de ser vilken livskvalitet man får när man bor här.
Relaterat
-
Maria Broberg
Tuff och genomhärlig på Emils fiskecamp