Till innehåll på sidan
Till innehåll på sidan

Är du nyfiken på hur livet är i Sorsele kommun? Här får du veta det du behöver om livet som bosatt i någon av kommunens fyra hörn och mitt. Vi tycker förstås att vår kommun är fantastisk att bo i.

Lite närmare, lite varmare!

Vi beskriver gärna livet här som lite mer hållbart. Det är till exempel svårt att komma närmare fritidsaktiviteterna ute i naturen än den närhet man får här. För att inte tala om den upplevda tryggheten, den är någonting utöver det vanliga.

Här kan du åka från jobbet, hämta barnen på förskolan och vara i affären för att handla inom loppet av några minuter. I alla fall om du väljer att bosätta dig i någon av tätorterna. Kanske är det hellre bylivet som lockar, någon av de många natursköna platserna i vår vidsträckta kommun. Du kommer ändå inte att behöva pendla i evigheter. Vi har platsen för dig som vill skala ner på stressen och som söker en hållbar livsstil.

Korta avstånd, trygga boendemiljöer, fin barnomsorg, bra skola och fantastisk natur att vara aktiv i – ja, behöver man så mycket mer?

Kontakta inflyttarservice
Två män och två kvinnor i fritidskläder sitter vid en lägereld och dricker kaffe ur kåsor.

Aktiviteter och friluftsliv

Din fritid
En ung kvinna sitter i snön med en hund bredvid sig. Hon ser glad ut och kastar snö som singlar ner på henne.

Bäst för kvinnor? Visste du att …

2023 utsågs Sorsele kommun till den bästa kommunen för kvinnor att bo i av Länsförsäkringar, utifrån mätningar av uttag av föräldraledighet, fördelning av VAB, sjukskrivningsdagar, pension samt hur mycket kvinnor tjänar i förhållande till män.

Ett litet namn på en stor plats

När vi säger "välkommen till Sorsele!" eller "älska Sorsele!", menar vi med Sorsele alla platser inom det geografiska området som utgör Sorsele kommun och inte bara centralorten Sorsele.

Vi är dock inte så många som bor här. Bland de minsta i Sverige i befolkningsmängd räknat, mitt i Lappland. Det har sina fördelar och sina nackdelar, men till fördelarna hör att Sorseles kärna är människorna som bor här, alla byar och bybor, genuiniteten och närvaron. Det är en plats att falla för och människor att bry sig om. 

Det generösa Gargnäs, handlingskraftiga Blattnicksele och varmhjärtade Ammarnäs är en slags centralorter i sin egen rätt - centrum för gör det själv-anda och mycket vilja, från fjällen i väst till himmel och vatten i sydöst. Dessa är också utpekade serviceorter där det ska finnas viss kommunal service på plats.

Så, vad menas då med att Sorsele är ett litet namn på en stor plats? Jo, Sorsele är ju så mycket mer än bara organisationen, myndigheten och arbetsgivaren Sorsele kommun, eller den lilla centralorten Sorsele. 

Sorsele är också enormt stort till ytan och skulle rymma Uppsala, Malmö, Stockholm och Göteborgs kommuner inom sina gränser och har allt ifrån fjäll till skogsland. Den fritt flödande Vindelälven och de orörda fjällområdena. Geografin är, helt enkelt, storskalig. I Sorsele finns de fria ytorna, det väglösa landet och den storslagna naturen. 

Danskväll på Talludden

Här hittar du trygghet Visste du att …

Kommunens innevånare har en mycket större upplevd trygghet än i många andra svenska kommuner, enligt SCB:s medborgarundersökning. Tryggheten är också någonting vi jobbar aktivt med tillsammans med polisen, genom våra medborgarlöften.

Läs mer om byarna i kommunen

Boende