Till innehåll på sidan
Till innehåll på sidan
En kvinna står framför den frusna Vindelälven.
Ulrika Persson. Foto: Jenny Ottosson.

Ambassadör: Ulrika Persson

Vi inleder nu en artikelserie om kommunens innevånare. De som flyttade in, de som stannade kvar och de som flyttade tillbaka. Först ut som ambassadör är Ulrika Persson, som fann kärleken i Ammarnäs, sa upp sig från sitt jobb som växeltelefonist i Malå och flyttade! På nyårsafton för tre år sedan lovade Ulrika sig själv att ha roligt. Hon köpte en skoter och gör sedan dess det hon känner för och får henne att må bra.

Hur kom du till Sorsele kommun?

Jag blev tillsammans med en man som var bosatt i Ammarnäs, och hälsade på honom där ibland. Jag tycker att Ammarnäs är fint och att det bor mysiga människor där. Jag känner mig accepterad. Alla hälsar när man möter dem, och vi har umgänge här så jag trivs riktigt bra. Nu har jag även provat att bo här svartvintern och det gick ju bra det med.

Det är familjärt i Ammarnäs och det kan förstås vara både och. Alla vet vem man är, gör man något så vet alla om det också. Samtidigt kommer man så nära de andra i byn. Jag vet till exempel vad alla barn i byn heter, det är jätteroligt att träffa på dem när man känner dem. Här bryr man sig om varandra. Vi har några äldre familjer som grannar, och en liten barnfamilj, och det känns inte svårt att knacka på om man inte har sett till någon på ett tag. Den delen känns väldigt bra.

Berätta vad du gör till vardags och på fritiden?

Just nu vikarierar jag som biståndshandläggare på Sorsele kommun och då jobbar jag med att bevilja hemtjänst, LSS och färdtjänst. På fritiden försöker jag att vara ute mycket och promenera, helst på fjället, annars tycker jag det är skitkul att köra skoter. Jag köpte min första egna skoter för tre år sen och i år har jag bytt upp mig till en nyare värstingmaskin med höga kammar. Jag förstår inte riktigt vad jag tänkte, men kul är det! Sen brukar jag spela lite gitarr och sjunga. Jag har även börjat jojka och är med på en reklamfilm för Ammarnäs där jag jojkar.

Vad är Sorsele kommun för dig?

Harmoni. Ammarnäs är för mig energi, lugn och återhämtning och min sambo Henke förstås. Jag lovade mig själv när jag flyttade hit att jag skulle vara ute mycket och det har jag verkligen varit. Jag har åkt väldigt lite skidor tidigare i mitt liv, i år har jag varit ute en del. Jag hämtar energi och får inspiration genom att vara ute i naturen, där får jag bara vara. Jag har varit utbränd två gånger tidigare så det här med stress får jag passa mig för. Att gå ut och promenera i naturen och få vara ifred är viktigt för min återhämtning och det tar jag tillvara på här.

Vad har du för smultronställe i Sorsele kommun?

Tjulträsk, där är det mycket energi. Även om det är storm där så blir jag lugn på den platsen. Det är magiskt! Gaisats är också ett fint ställe.

På vilket sätt är Sorsele kommun som plats med och förverkligar din dröm?

 Jag gör mer det jag vill nu. Om jag får en idé så testar jag att genomföra den. Vill jag gå till en plats jag har hört talas om så tar jag reda på var den ligger och så tar jag mig dit. Jag blir så glad varenda gång jag hittar dit jag har tänkt gå. Det är som ett äventyr hela tiden.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att flytta till Sorsele kommun?

Gör det!

Relaterat