Till innehåll på sidan
Till innehåll på sidan

I Sorsele kommun finns det olika boendeformer med attraktiva lägen och det finns möjlighet att både hyra och äga egna bostäder i hela kommunen.

Hitta bostad

Oavsett om du vill bosätta dig i någon av tätorterna eller i någon av byarna finns det möjligheter till friluftsliv, kaffe med utsikt och allt tänkbart i utemiljö.

Kön till bostadsbolaget Sorselebo är kort och servicegraden är hög – men det finns också omtyckta privatvärdar som hyr ut lägenheter. Huspriserna ligger generellt lågt i större delen av kommunen, men är högre i fjällbyn Ammarnäs.

Det finns ett väl utbyggt fjärrvärmenät i Sorsele centralort och vattenkvaliteten på det kommunala vattnet är fin. Välkommen att hyra eller äga ditt boende i Sorsele kommun!

En by med röda hus, lador, betande kor, en odlad kulle och en vattenspegel.

Centralorten och byarna

I Sorsele kommun är närmare hälften av innevånarna bosatta utanför centralorten i mindre byar, somliga riktigt små. Våra serviceorter Ammarnäs, Blattnicksele och Gargnäs ser vi som viktiga för landsbygden. De är ett led i att förbättra servicen utanför centralsamhället och är ett samarbete mellan kommunen och lokala handlare. De finns i anslutning till en butik och är nav och naturliga mötesplatser i byarna där de finns.

Utsikt över Sorsele samhälle
Sorsele med utsikt mot kyrkan

Sorsele – en levande centralort med närhet i centrum

Sorsele är kommunens centralort och den största orten i kommunen. Men även här är naturen både närvarande och levande. Sorseleholmens idylliska läge vid älven innebär att det finns bra fiske även i närområdet. Här finns också många lättillgängliga aktiviteter såsom badhus, bio och andra fritidsanläggningar, och här byggs för närvarande multihallen Arena Sorsele. Det finns dessutom trevlig shopping här också — en uppskattad och välbesökt järnaffär, ekologisk och lokaltillverkad hudvård, second hand, blommor och inredning, kläder och allt du kan tänkas behöva för att laga mat utomhus.

Ammarnäs. Foto: Carl Johan Utsi

Ammarnäs – den lilla fjällbyn med det stora hjärtat

Ammarnäs är en liten och expanderande fjällby med ett stort hjärta och väldigt mycket charm, och den har allt du skulle kunna behöva. Antingen är du född där, eller så har du flyttat dit permanent tack vare allt byn har att erbjuda — ett fiske i världsklass, vandringslederna, den samiska kulturen, utomhusaktiviteterna och den hållbara, lugna livsstilen. Eller till och med byns generositet och vänlighet som är svår att missa. Näringslivet i Ammarnäs präglas förstås av den levande besöksnäringen. Här finns också en fantastisk glesbygdsskola för elever upp till årskurs 6 , ett gym med fantastisk utsikt och en handlare som erbjuder det mesta.

Utsikt över Blattnicksele. Foto: Remo Friedrich

Blattnicksele – byn på båda sidor av Vindelälven

Blattnicksele ligger bekvämt till vid Vindelälven, väg E45 och Inlandsbanan, omkring 2 mil från Sorsele. Här finns en lanthandel, möjlighet att både hyra och äga sitt boende, skola upp till årskurs 6 och en allsidig byalokal med välutrustat gym. Skidspår, fotbollsplan, elljusspår och hockeyrink för den som vill utöva sin träning utomhus. En liten men levande by som erbjuder värme och omtanke och som länge varit populär bland barnfamiljer.

Gargnäs. Foto: Carl Johan Utsi

Gargnäs – den generösa byn mellan vatten och himmel

Gargnäs ligger vackert till på ett näs mellan Hemsjön och Gargån, omkring fem mil från Sorsele. För att vara en liten by finns det mycket som talar för den: framför allt är Gargnäsborna mycket engagerade i sin lokalmiljö. Här firas det midsommar och Valborg, här erbjuds pizzakvällar på den lokala campingen, här kan man ägna sig åt minigolf och discgolv, och här finns både äventyrsbad och pumptrackbana.

Visste du att ...

... varje innevånare i kommunen har nästan fyra kilometer strand. 

... här bor det 0.34 människor per kvadratkilometer.

... över hälften av kommunens yta är skyddad.

... här finns Europas största sammanhållna naturreservat.