Till innehåll på sidan
Till innehåll på sidan
Foto: Jonna Eriksson

Ambassadör: Amanda Sundström

Amanda Sundström träffade skoterföraren Emil Harr och flyttade från Arvidsjaur till Buresjön i Sorsele kommun. Hon verkligen älskar Buresjön och har gjort det från första stund.

Hur kom du till Sorsele kommun?
– Jag träffade Emil och blev kär. Det var hans livsstil och intresse som gjorde att jag flyttade till honom och inte tvärtom. Men jag har alltid vilja bo utanför ett samhälle så det var aldrig frågan om vem som skulle flytta, utan jag ville det och jag älskar verkligen att bo i Buresjön! Det enda som tog emot var att vara tvungen att säga upp en fast tjänst mot ett vikariat.


Berätta vad du gör till vardags och på fritiden?
– Jag jobbar som barnskötare i Blattnicksele samtidigt som jag pluggar till förskolelärare. Till sommaren blir jag klar med utbildningen och jag älskar verkligen mitt jobb och alla barn.

Just nu pluggar jag mest kvällar och helger så det finns inte alltid så mycket tid över. Men den tid som finns lägger jag på mina fyra hundar och träning i olika former. Jag tränar väldigt mycket i Sorsele på Trim 365, är ute och springer eller tar skidorna efter skoterspåret. 

Min sambo är borta i USA från november till april med en hemresa där emellan. Hans yrke handlar om att träna för att bli bäst på det han gör, så när han är hemma och det inte är säsong tränar han inför kommande säsong så vi tränar mycket tillsammans. Ett annat gemensamt intresse vi har på fritiden är jakten. Det är något jag fick upp ögonen för först när jag flyttat till Buresjön. Vi jagar både älg och fågel i den mån tiden räcker till.

Vad är Sorsele kommun för dig?

– Sorsele är mitt hem. Jag kanske inte hade hamnat här om jag inte hade träffat någon som var härifrån då det inte är ett ställe jag passerat så ofta, men det är här jag har mitt liv nu. Jag har mina vänner och mina intressen här. Jag har allt här nu.

Vad har du för smultronställe i Sorsele kommun?
– Det är ju mitt Buresjön. Det är mitt favoritställe på hela jorden tror jag. Jag älskar att komma hem. Varje gång jag kör över kullen och ser vårat hus tänker jag ”Åh, tänk att jag bor här, lyckost mig”. Skulle jag säga något annat än Buresjön skulle jag säga skogen. Älskar att bara vara där. Man kan bara gå utan att känna några krav.

På vilket sätt är Sorsele kommun som plats med och förverkligar din dröm?
– Jag och min sambo är väldigt olika. Han har sin stora dröm om att vinna och vara bäst på det han gör. Jag är tvärtom. Jag vill bara ha mitt ställe i Buresjön och mitt lugn. I Sorsele kommun får jag det lugna och jag trivs jättebra. Allt är så enkelt. utan krångel. Det är enkelt att ha hund. Vill jag köra skoter, då kör jag skoter. Vill jag åka skidor, då åker jag skidor.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att flytta till Sorsele kommun?
– Om du har funderat på att flytta till Sorsele skulle jag rekommendera det. Var inte rädd för att prova! Det är en härlig natur och gemenskap så om man trivs med klimatet och det lugn som finns här tror jag att du skulle bli väldigt lycklig. Eftersom Sorsele inte är så stort så blir man sedd och knyter lätt kontakter. Och skaffar du ett arbete på orten så är det en biljett in i samhället.

– Jag som bor i Buresjön, jobbar i Blattnicksele och är mycket i Sorsele samhälle får samma känsla i Sorsele som byarna runt om – de känns familjära och trygga.