Till innehåll på sidan
Till innehåll på sidan
Foto: Jonna Eriksson

Ambassadör 7: Kim Smeets

I maj 2019 flyttade Kim och hennes sambo Remco Vleeshouwers från Nederländerna till Sorsele.
– När vi kom hit var det en konstig känsla av att komma hem utan att ha ett hem. Vi har hittat en trygg plats där man aldrig känner sig ensam.

Hur kom du till Sorsele kommun?
– Jag och Remco hade gjort om en buss till husbil och åkte runt i Europa och semestrade, det var då vi fastnade för norra Sverige. Vi åkte tillbaka till Nederländerna för att jobba och spara pengar samtidigt som vi höll utkik efter hus som var till salu i norra Sverige. Vi visste ungefär inom vilket område vi ville bo i och när sedan ett hus med rätt läge i Sorsele dök upp bestämde vi oss för att köpa det.

Berätta vad du gör till vardags och på fritiden?
– Jag jobbar som personlig assistent och på bageriet här i Sorsele. Vi har även startat ett företag som heter Stentorp Experience där vår tanke är att erbjuda folk en semester som är anpassad utifrån deras önskemål och behov. Vi har två rum som vi hyr ut och erbjuder uteaktiviteter som snöskoterkörning, snöskor, vandring eller paddling med kajak.

På fritiden gillar jag att baka tunnbröd här i bagarstugan, gå med hundarna, hitta på roliga saker ute i naturen och äta tillsammans med kompisar.

Vad är Sorsele kommun för dig?
– Jag tror man kan säga att Sorsele kommun är det stället där vi känner att vi har hittat hem.
I sommar åkte vi tillsammans till Nederländerna för första gången sedan vi flyttade hit och det var jättetrevligt att träffa alla men vi var så glada när vi kom tillbaka till Sorsele igen.
Det är en trygg plats och även om vi inte kände någon när vi kom hit så kände vi oss inte ensamma.

Vad har du för smultronställe i Sorsele kommun?
– Jag brukar gå in i skogen och sedan upp på berget bredvid vårt hus och jag måste nog säga att det känns som mitt smultronställe. Det är jättefint och när man är där uppe ser man Nalovardo, kyrkan och vattentornet. Man har bra utsikt över hela Sorsele.

På vilket sätt är Sorsele kommun som plats med och förverkligar din dröm?
– Sorsele kommun har varit väldigt hjälpsamma på många sätt, bland annat har de hjälpt oss så att vi fått lära oss svenska och på så sätt lättare komma in i samhället. När det gäller företag så har vi inte någon aning hur det fungerar här i Sverige så det känns bra att man kan ringa till kommunen och få hjälp.
 
Vad skulle du säga till någon som funderar på att flytta till Sorsele kommun?
– Här är det lugnt och det finns tillräckligt med plats åt alla! Man ska tycka om naturen och inte behöva allt för mycket affärer.


Relaterat