Till innehåll på sidan
Till innehåll på sidan
En man står med en flicka i famnen, det är vinter ute.

Innan Hamza bosatte sig i Sverige bodde han i Marocko, Turkiet, Grekland, Italien, Österrike, Tyskland och Danmark. Först när han kom till Sverige och Sorsele kände han sig hemma och här hittade han kärleken i Petra.

Hur kom du till Sorsele kommun?

Jag kommer från början från Marocko, men reste till många olika länder, först när jag kom till Danmark kände jag att jag trivdes. Jag sökte asyl där, men blev då skickad till norra Danmark, på landsbygden. Där ville jag inte bo, utan jag ville bo i Köpenhamn, så då hade jag inget annat val än att söka mig vidare. När jag kom till Sverige, för ca 5,5 år sedan, skickade Migrationsverket mig från Växsjö till Sorsele.

Det var en stor fördel för mig att jag inte kunde så mycket engelska och att ingen från mitt hemland bodde här. Jag har varit tvungen att lära mig svenska för att kunna prata och kommunicera med folk. När jag var i Växsjö pratade jag aldrig svenska eftersom många pratade mitt hemspråk.

Berätta vad du gör till vardags och på fritiden?

Jag har nyligen bytt jobb, så nu jobbar jag åt Sorsele Buss och Taxi. På fritiden är jag mest hemma och umgås med familjen. Jag och Petra har vänner som också har barn, som vi styr upp middagar med. Jag gillar även att leka och spela spel med barnen.

Jag gick en treårig skogsmaskinistutbildning i Lycksele, den innefattar det mesta kring skogsbruk, som att köra skördare, skotare, röja, använda motorsåg och även ta jägarexamen. Denna höst, var andra hösten jag jagade tillsammans med jaktlaget. Det är jätteskoj!

Sedan jag lämnade Marocko har jag inte varit tillbaka dit, så Petra och barnen, har inte träffat min biologiska familj ännu. Min mamma blev jätteglad när jag berättade att jag hade träffat Petra. Vi pratar med familjen varje vecka via videosamtal, och de älskar Petra och barnen. Jag längtar verkligen till den dagen vi kan åka ner och träffa min familj.

Vad har du för smultronställe i Sorsele kommun?

Aha är mitt smultronställe, jag älskar verkligen att vara där! Där är vi ofta eftersom min svärfar har stuga där och jag jagar där. På sommaren fiskar vi, plockar bär och är ute med flotten på Ahasjön.

På vilket sätt är Sorsele kommun som plats med och förverkligar din dröm?

Sorsele är en plats som är trygghet för mig! En plats för mig att vara på men även en framtidsplats för barnen. Här händer det inte så mycket och man behöver inte låsa bilen eller huset. Det känns riktigt tryggt att bo här! Jag har bott i många stora städer förut men det är här jag vill bo. Jag är trött på den typen av liv jag hade i storstan. Redan från början när jag kom hit kände jag att det här är mitt ställe. Till en början hade jag ingen aning om var olika ställen som Nalovardo fanns, personalen på boendet visade oss olika ställen, men det är något annat när man själv upptäcker dom.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att flytta till Sorsele kommun?

Om man tycker om lugn och ro, vill slippa stress, är det här rätt ställe att bo på. Man lever ett naturligt liv här och folk är vänliga. Man får inte chansen på samma sätt att träffa och lära känna folk när man bor i en stor stad. När jag bodde i Berlin var jag bara en på tre miljoner människor, där var det ingen som hälsade på mig, det var som att jag inte fanns. Även om jag inte är härifrån så känner jag mig hemma här. Alla hälsar på en, och jag känner mig välkommen, det är en riktigt bra känsla.

Om jag någon gång skulle flytta härifrån, skulle jag sakna Sorsele mer än min hemstad. Det här har blivit mitt hem. Om jag till exempel har varit till Umeå och är på väg hem, känner jag i Blattnicksele att jag blir glad invändigt, då känns det som att jag är hemma.  

Här har jag aldrig haft problem med att få jobb, för mig har det varit lättare att få jobb i Sorsele än vad det har varit i städer. Det är mycket billigare att köpa hus här och man behöver inte så mycket för att leva ett bra liv här.

Relaterat