Till innehåll på sidan
Till innehåll på sidan
Göran Magnusson på båten Älvkungen
Foto: Jonna Eriksson

Ambassadör: Göran Magnusson

Görans ledord genom hela hans liv har varit humor, enligt honom så har man genast en relation om man får man folk att skratta. Och är det någon som verkligen är en sann ambassadör, även när han lämnar kommunen, så är det Göran.

– Jag brukar rekommendera alla yngre jag stöter på att prova sina vingar och se vad som finns bortanför kommunskyltarna, men jag rekommenderar dem även att komma tillbaka.

Hur kom du till Sorsele kommun?

Vad jag minns så föddes jag på Sorsele BB och växte sedan upp i Grannäs som ligger upp efter Ammarnäsvägen. Tänk att Sorsele hade ett eget BB på den tiden!

När jag var klar med lumpen så prövade jag mina vingar och bodde två omgångar i Stockholm och ett par gånger i Umeå innan jag i början av 80-talet köpte ett hus i Grannäs där jag nu bor med min sambo Maria. Hon är också född i Sorsele men bodde tjugo år i Göteborg innan jag hämtade hem henne.

Det var när jag stod där i Stockholm på Maraboufabriken, mitt i våren och tittade ut på båtarna som jag bestämde mig. Jag gick in till chefen och sa:
”Jag jobbar 14 dagar till, sedan åker jag hem”.

Jag var som en typisk same, när våren kom så kom också hemlängtan.  Väl hemma så fick jag jobb på Baseco. De var i begynnelsen för företaget, så jag var en av dem som fick äran att äta lunch med kungen då han var här på besök för att inviga fabriken. Samtidigt som jag arbetade på Baseco hade jag en taxibåt vid campingen i Sorsele. Med den anordnade vi fiskeresor till Stensundsforsen.

När jag var klar med Baseco åkte jag iväg på ett brobygge i Holmsund för att köra en 14 meter lång katamaran. När brobygget var klart blev jag erbjuden ett jobb i Norge som tyvärr aldrig blev av så jag hamnade på asfaltering i Umeå och körde vält åt NCC i 2-3 år.

Jag har även jobbat åt ”Vild Hasse” i 27 år. Åt honom sålde jag viltprodukter på marknader och olika mässor. Det hela började på Lycksele marknad. Jag hade nyligen skilt mig så jag tänkte att jag att jag skulle dit och träffa en ny fru. Jag hamnade i en bastu med Vild Hasse där en annan frågade vart Vild Hasse var ifrån och han svarade ”Malung”. Jag hoppade in i samtalet och påpekade att han var från Vallerås och att det var som Sorsele-Rankbäcken ungefär. Han blev då nyfiken på vem jag var och jag förklarade att jag var på jakt efter en ny fru. Bra sa Hasse, då kan du hjälpa mig imorgon. Jag trodde jag skulle bli satt på att springa med kartonger och att jag skulle få sparken innan jag ens hade börjat. Men jag skulle genast sälja hans berömda renkorv. När jag fick frågan vad korven kostade så svarade jag ”Korven kostar 27 kronor men hos mig får du två för 60.” Det erbjudandet nappade de flesta på och jag sålde korv som aldrig förr.

Medan jag jobbade åt Vild Hasse och stod på Jokkmokks marknad kom Christer Fuglesang och frågade mig vart stora scenen var så jag var tvungen fråga honom: ”När du var och gick där uppe i rymden, såg du Sorsele då?” Han hakade på och svarade att han hade sett ett fint ställe där det var så grönt och vackert att det nog måste ha varit Sorsele.

Berätta vad du gör till vardags och på fritiden?

Förutom att jaga, fiska, köra skoter och allt det där så älskar jag att träffa människor. Både på arbeten och under fritiden.

Jag har varit skeppare på Älvkungen från 2009 tills nu. Älvkungen är en nybyggd kopia av en gammal turbåt som gick här på Vindelälven när ingen väg fanns. Den ligger på hembygdsområdet och byggdes 2004. Jag brukar säga till våra resenärer: ”Det är inte bara Stockholm som har ett båtmuseum, vi har även ett i Sorsele. Men det finns en skillnad mellan dessa två och det är att man på Vasa museet i Stockholm har Basecogolv från Sorsele, medan vi i Sorsele bara har vanliga brädor.”

Det var en lokal entreprenör som påbörjade detta och efter två år så tog vi över och bildade vi en ideell förening som heter ”Älvkungens vänner”. Nu har vi en kille från Sorsele som kommer vara kapten på Älvkungen. Han har precis tagit sjöbefälklass 8 som det heter för att få framföra en båt i kommersiellt syfte.

Sedan håller jag ju i det berömda Grännäsnappet som äger rum på Souinejaura under påskhelgen. Idén kom då det var många återvändare hemma under påsken som man aldrig hann träffa för att alla hamnade på olika ställen. Så 1994 vi drog igång med pimpeltävlningen och mina ledord för Grannäsnappet har varit att man ska träffas, trivas och ha trevligt.

Första året var det 47 lösta startkort och i år var det 240 vuxna och 25 barn, i lilla Grannäs! Alla intäkter går till återinsättning av fisk och priser. Det finns ingen som gör sig någon vinst på detta. Jag tror vi är inne på 27:e året så jag satsar på 30-årsjubileum, sedan tar jag nya beslut.


Vad är Sorsele kommun för dig?

Jag säger som Euskefeurat sjunger i sin låt Det är här man känner vart stigarna går, man vet vem som är släkt med vem, det är här man vet var gäddorna står. Det är hit man kommer när man kommer hem.

Vad har du för smultronställe i Sorsele kommun?

Vindelälven framförallt. Eftersom jag är av samisk härkomst så har jag åtta årstider och Vindelälven är lika fin oavsett vilken tid på året det är. Under sommaren älskar jag att vara ute med min snipa och få utöva mitt stora båtintresse. Vintertid så kör jag skoter på vindelälvsleden som går från Ammarnäs till Vännäsby. Tänk att Evert Taube var en av dem som engagerade sig mot planerna att bygga ut Vindelälven så han skrev om den i sin låt ”Änglamark”.

På vilket sätt är Sorsele kommun som plats med och förverkligar din dröm?

Min pappa brukade säga att ”Ammarnäsvägen, den tar dig till Paris eller vart än du vill, men den tar dig även hem” och det ligger mycket sanning i det. Sorsele kommun är en lugn plats utan stress. En liten kommun där vi har nära till allt, både beslutsfattare och Arlanda som egentligen bara ligger 2,5 timmar bort. Bor man i en liten kommun känner man till de flesta, det kan vara en nackdel men för det mesta är det en stor fördel.

Vi har ett väldigt rikt kulturliv här som jag är imponerad över! Det är allt från musik, teater och poesi. Mycket det tack vare Carina Bergström som är en av många eldsjälar som vi har här i Sorsele kommun.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att flytta till Sorsele kommun?

Välkommen hem! … ”för det är ju hit man kommer när man kommer hem.”