Till innehåll på sidan
Till innehåll på sidan
Porträtt Peter Schmitt med hund
Peter Schmitt med sin hund Fly. Foto: Privat.

Från storstad till fjällmiljö

Peters Schmitt är en av de entreprenörer som förbättrat värdskapet i kommunen. Han kom till Ammarnäs i mitten av 90-talet när han hört talas om vad trakten hade att erbjuda i fiskeväg. Då var det främst harrfisket som lockade. Så småningom reste han upp tillsammans med några vänner för att tillbringa några veckor i Ammarnäs. Tiden som han stannade kvar ökade för varje gång och slutligen blev veckoturerna till en permanent flytt.

När Ulf och Bodil Johansson, som tidigare drivit Fiskecentrum i Ammarnäs, köpte Ammarnäs Wärdhus tog Peter chansen att flytta upp och arbeta med dem. Arbetsuppgifterna var många och varierande – han jobbade som allt från servitör, fiskeguide, taxichaufför och med fjällräddning. Efter ett vinterbesök som säker skulle ha avskräckt många, med -43 grader och ett fruset hus, bestämde han sig för att Ammarnäs var den rätta platsen för honom. 

Lokala samarbeten viktiga

Under 2016 startade han sitt företag Ammarnäs Guidecenter, då han fick möjlighet att köpa en fastighet precis vid Tjulåbron. Grundtanken var redan från början att så långt det gick satsa lokalt och arbeta för att förlänga säsongen från fyra månader till tolv. Han säger att det aldrig hade varit möjligt utan att samarbeta tillsammans med andra duktiga aktörer och utnyttja kunskapen i byn så långt som möjligt.

– Att ha kunskap och erfarenhet omkring allt helt på egen hand är en omöjlighet, säger han.

Idag säljer han paket med allt från längdåkning med proffsguider till fotosafari med erfarna guider. Det som han själv ägnar sig mest åt och som är själva navet i företaget är flugfisket, men han håller även snöskovandringar, skotersafari och isfiske. 

Turismen betyder allt

– Turismen betyder allt för Ammarnäs. Utan den skulle byn inte vara i närheten av vad den är idag, säger Peter. Själv ägnar han allra helst en ledig vinterdag med att koppla på hundkälken, ta med turskidor och åka ut till en rödingsjö och njuta av tystnaden. Han anser att det allra bästa med Ammarnäs är lugnet och att bara få vara sig själv ute i fjällen. 

– Vägen slutar här men vi trycker på att det är ”where the roads begins”. Denna plats fick mig att vilja flytta 1270 km – från storstan till lugn fjällmiljö, säger Peter.