Till innehåll på sidan
Till innehåll på sidan
Foto: Lars Westerlund

Cykelentusiast blev årets eldsjäl i Västerbotten

Hela Sverige ska Leva Västerbotten har utsett Erik Bäckström till Årets Eldsjäl för sitt arbete med historiska cykelleder runt omkring Gargnäs. Dessutom fick Ulla Blomqvist, Tavelsjö ett hedersomnämnande.

Utmärkelserna till personer som gjort betydande insatser för utvecklingen på landsbygden i Västerbotten delades ut vid en ceremoni i Sorsele.

Oskar Bäckström, fick utmärkelsen Årets Eldsjäl. Detta med motiveringen:

”Cykelentusiasten Oskar Bäckström började 2010 på ideell basis och utan bidrag röja upp gamla stigar i Gargnästrakten. I takt med att stigarna röjdes fram ur det förflutna lärde han sig mer om historien bakom dessa – berättelser om folk som levt och arbetat i skogarna. Detta har nu både uppmärksammats av forskare och skogliga myndigheter. I nuläget finns det cirka en mil cykelled runt Gargnäs. Oskar Bäckström är en värdig vinnare av Årets Eldsjäl i Västerbottens län 2022.”

 

Ulla Blomqvist fick ta emot årets hedersomnämnande från Hela Sverige ska leva Västerbotten. Detta med motiveringen:

”Efter sin pensionering från Umeå universitet ville Ulla Blomqvist göra en rejäl insats för att lyfta matkulturen efter Vindelälven och i hela södra Lappland. Hon har här drivit flera spännande och framgångsrika projekt, bland annat Lapland a Culinary Region, som Region Västerbotten 2022 utsåg till det bästa projektet i kategorin ”En region rik på kompetenser”. Hon är en inspirationskälla för alla som arbetar med utvecklingen av matkulturen på landsbygden i Sverige. Ulla Blomqvist är en värdig vinnare av Hela Sverige ska leva Västerbottens hederpris Årets Eldsjäl 2022.”