Till innehåll på sidan
Till innehåll på sidan
Mats Andersson och Kjell Öjeryd med blommor och diplom
Mats Andersson och Kjell Öjeryd

Länets bästa företagsklimat i Sorsele

Under onsdagen släppte Svenskt Näringsliv sin företagsklimatsrankning 2020. På plats var regionchef Mats Andersson, som ännu en gång kunde dela ut utmärkelsen Årets företagsklimat i Västerbotten till Sorsele kommun.

 

Trots att Sorsele kommun tappat femton platser i rakningen, och nu ligger på plats 38 bland alla kommuner i Sverige, ligger kommunens näringslivsklimat starkt i länet. Att Sorsele kommun har tappat i rankningen är beklagligt, men förståeligt, säger kommunstyrelsens ordförande Kjell Öjeryd som tror att en av orsakerna ligger i turbulensen kring bytet av kommunchef vid årsskiftet.

– Men det är klart att vi har en del att jobba med, till exempel vad gäller upphandlingar, säger Öjeryd.

Kommunchef Christer Normark berättade om en del andra insatser som finns inplanerade framöver, till exempel tillsättandet av ett näringslivsråd och möjlighet för kommunens företag att presentera sig och sin verksamhet för allmänheten.

Svenskt näringslivs undersökning av företagsklimatet är i huvudsak en attitydundersökning, och resultatet styrs i hög grad av företagens uppfattning om hur frågorna sköts av politiker och tjänstepersoner. I årets attitydundersökning lyftes bland annat bättre dialog med politiker och tjänstepersoner – så mycket som 37 % av de svarande företagen ansåg att det var önskvärt med bättre dialog mellan kommunen och företagen.