Till innehåll på sidan
Till innehåll på sidan
En kvinna står framför en gul föreskolebyggnad och ler mot kameran.

När Anja och hennes familj var på husbilssemester i Sverige blev de enligt Anja smittade med ett virus. Viruset satte sig på deras hjärnor och gjorde att de inte kunde sluta drömma om att en dag få möjligheten att flytta till Sorsele kommun. När det rätta huset med Vindelälven runt hörnet dök upp bestämde de sig. Det var nu eller aldrig!

Hur kom du till Sorsele kommun?

Jag och min man är från Tyskland. Vi reste ofta med husbil till Skandinavien på våra semestrar. 2008 packade vi husbilen för att återigen ge oss av mot Sverige, tillsammans med våra barn, Jan och Lea. Vi åkte till Sverige för att gå på tolv husvisningar med början någonstans mitt i Sverige för att sedan fortsätta husletandet uppåt landet. Ju längre norrut vi kom desto vackrare blev naturen i våra ögon. Jag ville egentligen inte bo så långt norrut eftersom det var kallt och lite sol där, men när vi kom till Norra Örnäs för att kolla på ett hus så blev det kärlek vid första ögonkastet! I Örnäs fanns allt vi sökte, vacker orörd natur, rent vatten, Nalovardofjället och närheten till Sorsele tätort. Husdrömmen i Sverige blev verklighet för oss!

Problemet var att våra barn fortfarande gick i skolan och jag hade ett bra jobb som chef för en stor förskola i Tyskland. Vi bestämde oss för att inte flytta tillsammans. Min man Göhrs skulle flytta i förväg och starta upp vårt företag, Lappland-Abenteuer. Jag och barnen stannade kvar i Tyskland och åkte till Sorsele på semestrar och under ledigheter. Mitt hjärta var kvar här uppe så det var lätt för mig att flytta efter när tillfälle gavs.

Berätta vad du gör till vardags och på fritiden?

Mitt huvudsakliga jobb är vårt gemensamma företag. Vi jobbar med gäster, främst från Tyskland, men även från Österrike, Schweiz och Sverige. Det är ett litet företag där jag sköter om kontakten med gästerna och tar hand om bokningar och skötsel av stugorna. Görhs tar hand om aktiviteter som att köra skoter och fiska bland annat.

Jag började jobba på förskolan Liljan bara två månader efter att jag flyttat till Sverige. Carola som är förskolechef på Liljan hade hört att jag var utbildad förskollärare och att jag hade flyttat till Sorsele. Carola ringde mig för att fråga om jag kunde jobba lite extra på Liljan eftersom de var i behov av en vikarie. Jag kände mig osäker på om jag skulle klara det eftersom jag inte kunde så mycket svenska. Carola sa att språket inte spelade någon roll utan att barnen skulle lära mig att prata svenska. Jag var fortfarande väldigt tveksam men Carola frågade om jag kunde komma och hälsa på förskolan vid tillfälle och det kunde jag inte tacka nej till. När jag kom till förskolan så kom Carola fram och gav mig en hjärtlig kram och sa, vad bra att du är här. När jag fick ett så varmt mottagande tänkte jag, hur ska jag nu kunna tacka nej? Nu måste jag börja jobba här! Idag är jag tacksam för att jag tackade ja. Nu har jag även ett ben i kommunen och att jobba i förskolan har hjälpt mig att komma in i samhället och det är jag jätteglad för.

Till en början var det mycket som förvånade mig på förskolan i Sverige. Barnen skiljer sig mycket åt från hur barnen är i Tyskland. Här är barnen mycket duktigare på att leka själva. I Tyskland behöver vi aktivera barnen genom att säga åt dem vad de ska göra. I Tyskland har vi sovsalar och första gången jag jobbade på Liljan sa Carola åt mig att vi skulle klä på barnen för att de skulle sova. Jag tyckte att det lät konstigt eftersom jag inte hade hittat någon sovsal. Var skulle de sova och varför skulle man klä på dem mer kläder? När jag förstod att de skulle sova ute i vagnar blev jag orolig, kommer de inte att frysa ihjäl, det är jättekallt ute! Jag var också orolig för att någon skulle stjäla barnen. Nu tycker jag att det är super! Barnen får frisk luft och sover jättegott ute. Jag tycker faktiskt att barnen har det bättre här än i Tyskland. Här får barnen verkligen vara barn och vi tillbringar mycket tid utomhus och det är jättebra för barnen med rörelse och frisk luft. I Tyskland är barnen bara ute om förskoleläraren känner för att vara ute. Det är inte varje dag utan bara ibland när det är fint väder och inte för barnens skull. Nu förstår jag att det inte finns något dåligt väder, utan bara dåliga kläder. Här finns det galonkläder, det finns inte i Tyskland och jag visste inte att det existerade innan jag började jobba med barn i Sorsele.

Vi tillbringar mycket tid ute och går långa promenader med våra två hundar. Vi båda gillar att vara i naturen så där tillbringar vi mycket tid. Vi simmar i Vindelälven och det börjar vi med redan sista maj och sen badar vi så länge det går. På vintern köper vi alltid årskort på Nalovardo där vi ofta åker skidor. Vi har även skotrar och det är kul. Jag gillar även att hålla på med hantverk och att renovera.

Vad är Sorsele kommun för dig?

För mig är det mitt hem. Jag mår bra här, mina tankar och mitt mentala mående är bra här. Det här känns rätt och bra för mig. Det är mitt hem nu och för alltid.

Vad har du för smultronställe i Sorsele kommun?

Det finns många. Ett smultronställe är uppe på Nalovardo. Wow, det är så vackert och storslaget där! Man ser stora delar av dalen och vårt hus och hur Vindelälven slingrar sig fram.

För tre år sedan köpte vi en stuga i Laisviken. Nu vet jag varför så många svenskar har stuga. Det är jättemysigt! Vi har ingen el och det är bara sommarvatten i stugan och det ger lugn och ro. Där sitter vi nere vid vattenbrynet och bara är i naturen. Lite vildmark är det där också och naturen ger mig så mycket.

På vilket sätt är Sorsele som plats med och förverkligar din dröm?

Vi har hittat vår plats på jorden. Här är allt vad vi och våra gäster behöver. Här finns rent vatten och man kan fiska och göra mycket utomhus alla årstider. Först hade vi bara gäster på sommaren men nu har vi gäster året runt. Allt man behöver finns här. Det som inte finns här behöver man egentligen inte.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att flytta till Sorsele kommun?

Många av våra gäster blir sugna på att flytta hit. Vi säger till alla att det inte finns någon bättre plats att leva och bo på. Här finns inga stora köpcentrum men det behövs inte. Här finns vad man behöver för att få en djup livskvalitet.

Relaterat