Till innehåll på sidan
Till innehåll på sidan
Gaby Keller med hund
Foto: Barblina Mohr Schnyder

Inflyttarreportage - Gaby Keller

Drygt en mil utanför Sorsele tätort ligger en fin plats med en stilig frisörsalong, ett hundpensionat och en underbar vy över Laisälven som rinner förbi familjen Kellers tomt.

Jag möter Gaby där hon både bor och arbetar. Det är höstens första frostiga morgon och solen tittar fram. Det är ett smultronställe och det var dit Gaby Keller och hennes familj hittade. Gaby flyttade som ung kvinna från Schweiz, där hon är uppväxt och har utbildat sig, till Sverige. Att Sorsele blev hennes livscentrum beror på att Paul ägde en stuga i kommunen. Här bor hon sedan 28 år – mera än hälften av sin livstid – tillsammans med maken Paul.

I hemmet vid Laisälven har också deras två döttrar Laila och Kiara vuxit upp. Den ena är numera vuxen och utflyttad, men tycker om att komma och hälsa på, och den andra går gymnasium i Arvidsjaur och pendlar hem under helgerna.

Gaby är frisör och hon gillar sitt jobb. I början klippte hon sina kunder hemma hos dem och hon reste runt mycket. Med tiden blev det fler kunder och hon bestämde sig för att öppna en egen salong som numera hittas på gården. I frisörsalongen är det inte bara klippning som gäller. Gaby erbjuder även fotvård, Yumi Lashlift och andra tjänster inom skönhet. Energi hämtar Gaby på fritiden då hon gillar att springa och vara ute i naturen. Hon pysslar mycket och har nyligen börjat att tillverka egna silversmycken.

Tillsammans med maken Paul bedriver hon även ett hundpensionat. Båda två är stora hundälskare och gillar jobba med hundar. De fyrbeniga gästerna bor i en fin anläggning med stora rastgårdar och kojor. Ofta börjar Gabi dagen med en hundpromenad längs Laisälven.

Jag frågar hur Sorsele och livet i Norden har förändrat sig de sista 28 åren. Mindre bra, säger hon, blev utvecklingen inom vården, som hon vill beskriva som en avveckling. Att ett besök hos tandläkaren tar en hel dag känns inte riktig bra, säger hon.

– En bra utveckling i detta är den digitala världen. Genom förändringar med corona är det möjligt för mig att gå en utbildning digitalt. På så sätt kan jag spara tid och pengar som tidigare har gått till resa till en utbildning. Kunder har också möjlighet att boka en tid online, säger Gaby.

Här finns en kvinna som trivs att leva här och som har förverkligat en dröm.

Följ gärna Gaby och hennes verksamhet på Instagram: vildmarksharsalongen eller https://swedishfreetime.com/home1

/ Sorsele kommun inflyttarinformation via Barblina Mohr Schnyder