Till innehåll på sidan
Till innehåll på sidan

Ambassadör: Martin Gaw

Martin, hans fru och deras två döttrar flyttade från Tyskland till Aha i Sorsele Kommun. De driver företaget Aha Lodge som bland annat erbjuder turridning, fiske och skogsvandring.
Här finns allt. Det går att leva, inte bara överleva.

Hur kom du till Sorsele kommun?

Jag var på semester i Sverige och körde norrut. Ju längre upp jag kom desto mindre människor och mer natur blev det. Kände direkt att det var något jag gillade eftersom det i Tyskland är väldigt mycket folk på liten yta.

Att det blev just Sorsele kommun berodde på att jag hittade en väldigt bra hemsida på tyska där man kunde köpa hus i Sorsele kommun. Vi läste på och tyckte att Sorsele verkade som ett bra ställe. ”Det är bra här” var känslan när jag kom hit första gången.  

Berätta vad du gör till vardags och på fritiden?

Jag kombinerar eget företag med att jobba på Systembolaget som anställd.
På fritiden tar jag hand om företaget Aha Lodge. Jag fixar och lagar saker, hjälper gästerna med fiske och pysslar gärna med trä och bygger diverse saker. Just nu håller jag på att bygga utemöbler och de två stugorna vi hyr ut har jag byggt själv.

Våran grundidé med företaget var turridning där man kan välja att boka allt från en timma till flerdagars ridtur med övernattning, men vi insåg ganska snabbt när familjerna kom att halva familjen ville rida och andra halvan absolut inte hade något hästintresse. Så vi köpte även in fiskeutrustning, började erbjuda skogsvandringar där vi berättar lite om vilka bär som går att äta och gick från bara hästridning till outdoor adventures. Vi ser även till att gästerna kan hyra fatbikes och kanot.
 
Vad är Sorsele kommun för dig?

Bor man i en tysk by bor man bara, det finns ingenting. Men bor man här finns en perfekt infrastruktur och allt man behöver. Det går att leva, inte bara överleva. Här tar folk sig tid att vara trevliga mot andra och alla är villiga att hjälpa till.

Vad har du för Smultronställe i Sorsele kommun?

Haha, ska man berätta om sitt kantarellställe? Nä men en plats är Aha udden. Det är en plats på andra sidan sjön dit du varken tar dig till fots eller med bil. Där finns en lång sandstrand och 360 dagar om året får man vara själv där. Första gången jag var dit såg jag stora björnspår, så det är björnen och älgens strand.

På vilket sätt är Sorsele kommun som plats med och förverkligar din dröm?

Jag sökte ensamhet och vildmark och det fick jag. Om jag lämnar mitt hus i Aha på framsidan så har jag mindre än 20 km till civilisationen med skola, sjukvård, polis och butiker. Men lämnar jag mitt hus på baksidan har jag bara vildmark. Jag har en bra kombination med tryggheten för mina barn på ena sidan samtidigt som jag lever min dröm på andra sidan.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att flytta till Sorsele kommun?

Om man söker vildmark med fiske, vandring, jakt, fåglar eller vad som helst så finns det en möjlighet att leva ut sin dröm här.

När man kör in i samhället finns det en skylt där det står att Sorsele är utsedd till generösaste kommunen och det är faktiskt en generositet som kommer från hjärtat hos människorna. Man får alltid all den hjälp man behöver och man känner sig inte ensam här.