Till innehåll på sidan
Till innehåll på sidan
Foto: Jonna Eriksson

Ambassadör: Simon Westerberg

"Här ser vi inte hinder utan anpassar livet efter avstånden och utbudet. Fördelarna med att bo i Sorsele väger tyngre än att bo i en stad där man har andra saker tillgängliga", säger Simon Westerberg som har bott till och från i Sorsele hela sitt liv. "Vi som bor här kan vara väldigt spontana."

Hur kom du till Sorsele kommun?

Jag har egentligen bott i Sorsele till och från hela mitt liv. Jag flyttade till Lycksele cirka 10-14 år för utbildning och arbete men har alltid varit skriven i Sorsele och det kommer jag nog vara till slutet om ingen skickar härifrån mig.

Sorsele är ”hemma” för mig, så när jag kände att det var dags att skaffa ett hus var det aldrig någon tvekan om att jag skulle bosätta mig någon annanstans än här, där man känner till allt och alla.

Det kom ut ett hus till försäljning som jag köpte enbart för lägets skull, då huset som stod här i princip kördes till återvinningen och ett nytt byggdes upp. Det fanns endast en stig och några spångar ner till tomten, så första gångerna jag var hit tog jag mig med skoter och fyrhjuling. Med hjälp av människor runt omkring mig så har jag gjort det mesta själv, allt från väg till husbygge.

Olyckligtvis så råkade jag ut för en downhill olycka i Åre och blev rullstolsburen samma dag som jag skrev på köpet för huset.
Att jag hade bestämt mig för att bygga hus och inte gav upp min dröm på grund av olyckan tror jag hjälpte mig väldigt mycket igenom den första tiden. Jag hade en plan som jag var tvungen fullfölja och då fanns inte mycket tid över till andra funderingar än arbetet och planeringen kring bygget. Många gånger var det svettigt och jag undrade vad jag gett mig in på, men det var det bästa beslutet jag kunde ha tagit!

Berätta vad du gör till vardags och på fritiden?

Jag jobbar som projektingenjör åt ett företag som heter Contractor där jag bland annat är inköpsansvarig och skriver offerter på hus och anläggningar. Jag har varit med och räknat på den nya multihallen  som just nu håller på att byggas upp här i Sorsele.

På fritiden åker jag upp till fjälls så ofta jag kan. Jag har ett stort intresse för både jakt och fiske så att sitta och pimpla på en sjö i Ammarnäs fjällen är något jag helst gör. Jag provade ändra på mina fritidsintressen efter olyckan. Någon tyckte jag skulle testa på matlagning men jag insåg ganska snabbt att jag ville fortsätta leva som jag gjort innan med skoterkörning och de intressen som jag alltid haft.

Vad är Sorsele kommun för dig?

Det är närheten till fjällen. En lättsam plats att bo och leva på utan stress. Vi som bor här kan vara väldigt spontana och det krävs inte så mycket planering av oss då vi inte har långa bilköer och trängsel som stjäl av vår tid.

Ibland hyr jag ut mitt hus till människor som besöker Sorsele för att de vill uppleva norrsken, åka skidor eller skridskor och köra hundspann. Jag fascineras över hur fascinerade de blir över det vi har runt om oss och tar för givet. Det är då man inser hur hemmablind man kan vara.

Vad har du för smultronställe i Sorsele kommun?

Hela Vindelådalen och Vindelälven är som ett enda smultronställe, det är ett bra utgångsläge för aktiviteter året om. Och hemmet som kanske är mitt största smultronställe, ligger alldeles intill älven. Alla kanske inte vet att det var på grund av just Vindelälven som den första människa bosatte sig här.

På vilket sätt är Sorsele kommun som plats med och förverkligar din dröm?

Drömmen om att bo på sidan av men ändå i närhet av det man behöver. Första tanken med Brännudden där jag nu bor var att bygga ett fritidshus. Men för varje gång jag var här fick jag en starkare känsla och insåg då att det skulle vara dumt att bara vara här ibland då jag kände att jag skulle trivas varje dag. 
 
Vad skulle du säga till någon som funderar på att flytta till Sorsele kommun?

Kom hit och upplev naturen. Känn på lugnet, tystnaden och ta del av den samverkan och hjälpsamhet som finns i samhället.
Det finns en annan ekonomisk möjlighet till vissa saker än vad det gör i en stad. Här kan man köpa bra och billiga boende och ha pengar över till att renovera som man vill. Var inte rädd för att satsa och bygga nytt ifall du hittar ditt smultronställe, se till att trivas där du ska bo.

Jag har en stark framtidstro. Vi håller ju som sagt på att få en helt ny sporthall, vi har mycket fritidsaktiviteter, det finns gott om fina dagsutflykter och Nalovardo som är en riktigt fin skidanläggning. Hittar man inte något arbete på orten så finns det många på distans.

Jonna Eriksson

Senast uppdaterad: 15 april 2024