En enkel biljett till äventyret
Det sägs vara en fantastisk upplevelse att åka hundspann. Att färdas nära den snötäckta marken, känna fartvinden i ansiktet, åka fort och tyst bakom en flock draghundar utan att höra någonting annat än ett dämpat svirrande från släden i ett landskap som tycks oändligt och orört: vita vidder, istäckta vattendrag och snötyngd skog.
Det vill sig inte. Jag och Matthias Schnyder, som driver hundspannsföretaget Outdoor-Ticket tillsammans med sin fru Barblina, har försökt få ihop kalendrarna, utan att lyckas. Snön smälter bort och till sist hälsar jag istället på dem på deras gård i Idbäcksheden strax utanför Sorsele när säsongen för turer just har tagit slut. De har nya valpar som jag får hälsa på, ivriga små tussar med klarblå ögon som tycks vara överallt och som drar upp mina skosnören.
Jag kan föreställa mig ivern när hundarna ska ge sig ut. Just så, hundarnas iver och nyfikenhet, tycker jag mig höra när jag kliver in på gården. Det var för hundspannsguidningarna det schweiziska paret Matthias och Barblina Schnyder en gång bestämde sig för att bosätta sig i Sorsele. De hade tittat på Alaska, men bestämde sig för att norra Sverige var mer tillgängligt för de européer de ville vända sig till. Huset och gården som de hittade i Idbäcksheden fällde avgörandet: inte för avsides, men nära ett tyst och lugnt samhälle där det passerar få bilar och skotrar, och där det är större chans att träffa bybor än andra turister. Nu har Matthias och Barblina drivit sitt företag från gården i tio år.
– Att arbeta med hundspann har mycket med frihet att göra. Man får uppleva naturen, tystnaden, de här enorma ytorna som finns här. Känslan att kunna köra själv och ha ett samspel med sina hundar är fantastisk, berättar Matthias medan han dukar fram fika på bordet.
Han är entusiastisk. Kärleken till hundarna, utelivet och naturen lyser i ögonen när han berättar om sina turer.
– Det är att vara ett med naturen. Där ute blir livet… reducerat, man är här och nu. Man glömmer hur det är i vardagen, man får vara i nuet istället. Våra gäster brukar säga det också, att de har tappat begreppet om tid och rum.
Vana resenärer som gäster
Många av Barblina och Matthias gäster är vana vid att resa. Det är också därför de hamnar hos Outdoor-Ticket, berättar Matthias. Det speciella med Outdoor-Ticket är att de bara kör privata turer, inga blandade grupper, och med begränsat antal gäster. Det är därför vi inte har fått till det med min provtur, jag och han.
– De som kommer till oss är inte de gäster som vill bocka av en hundspannstur på sin bucket list, utan de som tycker att känslan är absolut viktigast, berättar Matthias.
Många av Outdoor-Tickets gäster är återkommande. Har de varit där en vecka och åkt på endagsturer kanske de istället vill åka på en långtur, och vice versa. De veckolånga fjällturerna som görs i slutet av februari och mars går till Vindelfjällens naturreservat, där gästerna får träffa och skämmas bort av den samiska matkreatören Ingrid Pilto och hennes man Per-Nils i deras sommarviste i Vindelkroken, nära norska gränsen. Det sägs att de bjuder på sådana läckerheter som grillad röding, ripa, gravad renfilé, rökta köttknyten och souvas, blodplättar och märgben. Jag har inte varit där, men haft turen att ta del av Ingrids kokkonster. Den som tagit del av en långtur till Vindelkroken kan skatta sig lycklig.
Annars utgår de dagslånga turerna ifrån gården och den avskilda gäststugan, beroende på väder, vind och gästernas önskemål. Med de privata turerna kommer också flexibilitet och kvalitet. Matthias förklarar att han kan anpassa sin stil på guidningarna helt efter sina gäster, istället för att behöva kompromissa i en blandad grupp.
– Vi gör det som gästerna vill ha det. I det stora hela är det mycket enklare, men framför allt beror det på vilken typ av guide man är. Jag tycker att tiden på släden är viktig, och jag får ägna mig åt kvaliteten istället för att medla. Jag kan förmedla en helt annan känsla med mindre grupper, säger Matthias.
Mindre grupper på utflykterna
Som lämpliga utflyktsmål nämner Matthias lågfjället Nalovardo, vars utsikt sträcker sig ända bort till de norska fjällen, och Borgjaur, den trolska skogssjön omgiven av gammal urskog som krummar sig under snön. Förbi gården rinner också Vindelälven, som blir till en vitfrusen farled under vintern. Här, vid Idbäcksheden, är den lugn och stillsam och breder ut sig som en sjö.
När Matthias har gjort sitt som guide tar Barblina över med mat och umgänge. Intimiteten som den lilla gruppen innebär, med boende i ett fint gästhus på Matthias och Barblinas gård, innebär att de kommer nära varandra.
– Det blir som en relation till sist, man blir nästan som kompisar. Gästerna kommer nära familjen och de trivs med det. En del kommer tillbaka direkt för att de vill uppleva något speciellt, som att uppleva att vara ute i minus trettio, eller att se älgar och norrsken. Andra kommer tillbaka efter ett par-tre år.
Nu ser Matthias fram emot att fira med en jubileumstur. Men allra först ska hundarna ha semester med vila och återhämtning.
Relaterat
-
Anki Berg
Kulturlandskapet ska ge mervärde till turister
-
Erika Hjukström
Leaderprojektet Nyängen erbjuder odlingslotter
-
Sanne Brännström
Med fatbike i Sorsele