Till innehåll på sidan
Till innehåll på sidan
Oscar Öjeryd står och ler framför tre parkerade minibussar.

Med framtidens transporter i fokus

När Oscar Öjeryd klev in som VD i det anrika företaget Sorsele buss & taxi 2019 var det med fullt fokus på företagets lönsamhet och framtidens transporter. Det ingen visste då var att hela branschen skulle ställas inför den svåraste utmaningen någonsin – en pandemi – knappt ett år senare. Trots att den relativt unge VD:n, då med sina 33 år, inte hade någon erfarenhet av branschen när han klev ombord så har han lugnt och metodiskt tagit företaget igenom krisen.

­– Jag ser det här mer som en tillfällig dipp, mitt fokus ligger på lönsamhet och ett friskt företag. Och framtidens transporter! Hur förflyttar vi oss om 20 år? Det är mycket intressant.

Det är ett oväntat lugn som Oscar Öjeryd förmedlar när han pratar om året som har gått. Medan andra företagsledare har slitit sitt hår och pratat om undergång och kris så ser han verksamhetens effekter av pandemin som en ”tillfällig dipp”.

– Nog var jag orolig men samtidigt behöll jag lugnet och såg till att vi följde riktlinjerna. Ingen har varit smittad i företaget, det är det viktigaste och jätteskönt. Jag har stor tilltro till de anställda.

Inte heller breder han ut orden inför framtiden. Han är sansad och målinriktad. Erfarenheten från den tuffa starten ser han snarare som en möjlighet än ett problem.

Framgångsfaktorer

Företaget som han har axlat VD:rollen i, är anrikt. Sorsele buss & taxi har erbjudit transporter i närmare 60 år. För att lyckas hålla sig kvar så länge är det några faktorer som Oscar menar är avgörande.

– Ägarna har inte varit rädda för att prova nya saker. Tjänster inom elektronik och att prova nya marknader har varit viktigt för att ha personalen sysselsatt även mellan körningarna. Det har skapat trygga anställningar.

Idag ingår Sorsele buss & taxi i sammanslutningen Busspoolen som består av 16 företag. Tillsammans kan de svara på upphandlingar och få stora uppdrag från Länstrafiken och kommunerna som ett enskilt företag inte skulle kunna ro i land självt. Men tillsammans kan de erbjuda ett finmaskigt nät av kommunikation.

Vid årsskiftet blev det klart att Busspoolen vunnit en upphandling på ett stort antal trafiklinjer i länet från och med årsskiftet 2022 och för Oscar och hans omkring 17 anställda innebär det trygghet för åtta år framåt. Det är så länge avtalet gäller.

– Det skapar absolut trygghet, men vi täljer inte guld. Det sysselsätter fem anställda och är en bra grundplåt. Men vi måste hela tiden finjustera och vara flexibla. Att köra energisnålt till exempel, så kallad ecodriving, kan påverka en hel del.

Det leder osökt in samtalet på det som engagerar honom mest – framtidens transporter.

– Hur ser taxitjänsterna ut om åtta år? Har vi förarlösa fordon då? Eller är det drönare som utför flygande persontransporter om 15 år, funderar han.

– Utmaningen för oss på våra breddgrader är infrastrukturen med laddning. I förorterna och städerna är det lätta att elektrifiera och där tror jag att busstrafiken är ett viktigt alternativ för lång tid framåt.

Oscar Öjeryd menar att kollektivtrafik skulle kunna vara en del av en glesbygdskommuns eller regions attraktivitet i framtiden.

– Skolskjutstrafiken är en del av infrastrukturen i ett samhälle. Här har kommunerna världens möjlighet att slå sig för bröstet och säga att ”åk buss tillsammans med ditt barn på morgonen till jobbet och hem på kvällen”. Arbetet kanske kan utföras hemifrån ett par dagar i veckan och resten av tiden från skolans lokaler som blir till hubbar för många olika tjänster. Då kan kollektivtrafiken som redan är utbyggd vara en möjliggörare för att bo där man själv vill.

Att bussbranschen skulle vara hotad är ingenting som Oscar Öjeryd oroar sig för.

– Buss är ett av de miljövänligaste transportmedlen efter tåg! Varför ska man ha bil överhuvudtaget, avslutar han med ett försiktigt leende.