Till innehåll på sidan
Till innehåll på sidan
Nattetappen Ammarnäs-Kraddsele 2016. Foto: Jens Olofsson

Vindelälvsloppet 40 år: Från folkfest till digitalt lopp

Tänk dig att idrottsplanen bakom Vindelälvsskolan är fylld med tält, liksom badsjöområdet. Tänk dig kilometerlånga bilköer utmed 363. Musik som följer med löparna hela vägen från Ammarnäs till Vännäsby. Trängsel, folkfest, tävlingsnerver. Under Vindelälvsloppets storhetstid deltog 330 stafettlag, mer än 6 000 deltagande löpare. – Var man är i landet och nämner Vindelälvsloppet är det någon som kommer ihåg det, eller var med. Det var makalöst, säger Leopold Sjöström som var med ända från början.

Idén till Vindelälvsloppet föddes i början av 1980-talet och det första loppet arrangerades 1984, bara ett par år efter att London Marathon och Stockholm Marathon sett dagens ljus.

– Vi red på en joggingvåg som gick över hela världen. Första året var det nästan hundra deltagande lag. Det var succé redan på studs, så att säga, säger Leopold Sjöström, som på den tiden jobbade som fritidschef i Sorsele kommun.

Foto: Lars Fällman

Vindelälvsloppets totala sträcka är 35 mil lång och stafetten arrangerades under fyra dagars tid. Förutom löparna lockade loppet även ett stort antal anhöriga, och förstås också publik. Totalt 10 000 per dag kan ha lockats till loppet under dess glansdagar.

Folkfesten tar form: De första åren

Vindelälvsloppet hade planerats i två år innan det första loppet arrangerades. Idén kom från Thomas Carlsson, som då jobbade på Västerbottens Turisttrafikförbund, dåtidens regionala turistorganisation. När det plockades upp på turist- och fritidssidan i de fyra kommunerna Sorsele, Lycksele, Vindeln och Vännäs, drog planeringen i gång, berättar Leopold Sjöström. Öråns sportklubb i Lycksele stod som arrangerande förening de första åren innan en egen förening, Vindelälvsloppets idrottsförening, bildades.

Leopold Sjöström. Foto: Lars Fällman

– Det växte enormt fort. Toppåren 89–90 hade vi 330 lag. Det satte mycket på prov. Boende, service, mat, trafik! Man satt i bilköer som var kilometerlånga. Då bodde folk i allt som var tillgängligt, hotell och stugor förstås. Men många tältade också. Hela idrottsplanen bakom Vindelälvsskolan var knökfull, det var som en camping. Hela badsjöområdet också. Det var lite som att man kände ”men drömmer jag eller?”, säger Leopold och skrattar.

Deltagarna: Företag, familjer och byalag

Lagen då? Företag, familjer, byalag. Leopold Sjöström visar upp en resultatbok från 1985.

– Bara man bläddrar i den här boken så hade vi ett tjugotal lag bara från Sorsele kommun. Sjöbergarna, Hemfjälls flyttfåglar, Bockträsk Borti Sisten, idrottsklubbarna förstås. Många bya- och familjelag.

Det fanns en devis, berättar Leopold, ”vi gör det i lag”. Det hade en dubbel betydelse. Förstås att man sprang i lag, men också att man gjorde det tillsammans. Till exempel blev Lilla Vindelälvsloppet, ett barnlopp som gick från Höbäcken ner till byn, populärt.

Starten i Ammarnäs 1998. Foto: Lars Fällman.

– Folk som kom till det här arrangemanget var familjer, de tog hela veckan och kom upp i god tid före. De hade med sig sina barn också och de kunde rigga ihop sina lag. Det var jättefint.

Leopold Sjöström var förutom arrangör också deltagare och ledde Sorsele kommuns lag. Kommunfullmäktiges ordförande Karin Israelsson och kommunalrådet Agar Sjöberg var med, berättar han, men så småningom blev det i stället ett familjelag.

– Det var lättare att övertala familjemedlemmar än kommunens politiker, konstaterar han.

Leopold Sjöström berättar också om det mediautrymme som Vindelälvsloppet fick och som bidrog till dess genomslag. Han nämner journalisten Christina Falkengård vars insatser ledde till att Vindelälvsloppet fick utrymme i tidningen Land. Han berättar också att Staffan Ling var engagerad och var med som arenaspeaker. Ett år direktsändes festgalan vid den avslutande kvällen i Vännäsby.

– Det är knappt så man kan tro att det är sant, säger Leopold Sjöström.

Vindelälvsloppets nedgång, nya format och digitala upplägg

Men i mitten av 90-talet började Vindelälvsloppet dala i popularitet och 2003 arrangerades det sista loppet under 00-talet. Luften gick ur. Det finns många orsaker, säger Leopold, men han pekar på att lagledarrollen var tung och att lagtävlingar inte ligger i tiden på samma sätt som det gjorde i början av 90-talet. Idrottsutövandet har, helt enkelt, blivit mer indivualiserat medan Vindelälvsloppet i hög grad byggde på det sociala – att göra det tillsammans.

2014 genomfördes Vindelälvsloppet ånyo på det ursprungliga sättet, stafettlöpning under fyra dagar. Sedan dess har det genomförts under två dagar, och till och med under en dag, och så infördes möjilgheten att cykla sträckor.

– Vi hade också en nattetapp då vi startade klockan 24 i Ammarnäs. Det gick bra för löparna, men det var värre för oss i arrangörsgruppen, vi höll nästan på att dräpa oss, säger Leopold och skrattar.

2020 äntrade pandemin i våra liv, och det påverkade förstås det nya Vindelälvsloppet. Leopold Sjöström fick idén att istället ha ett digitalt upplägg, ”spring varhelst du är”. Det har gått över förväntan, säger han, och det blir ett sätt att vårda varumärket och hålla det vid liv.

– Drömmen är ju att återetablera någonting fysiskt. För det är klart – det som var viktigaste med det är var ju sammanhållningen, att vara tillsammans. Vilka dagar!

Senast uppdaterad: 18 juli 2024