Till innehåll på sidan
Till innehåll på sidan

Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera riktade cookies eller se videoklippet på youtube .

Det finns problem med att prata om "Sorsele". Det är inte alla som bor i kommunen som uppskattar att man gör det. När vi skriver att Sorsele är "ett litet namn på en stor plats" menar vi just det - det är omöjligt att sammanfatta allt det Sorsele är i en liten benämning.

Därför är det viktigt att vara tydlig med att när vi säger "välkommen till Sorsele!" eller "älska Sorsele!", menar vi med Sorsele alla platser inom det geografiska området som utgör Sorsele kommun och inte bara centralorten Sorsele. Med Sorsele kommun menar vi organisationen, inte platsen.

Den stora platsen

Sorsele är ju så mycket mer än bara organisationen, myndigheten och arbetsgivaren Sorsele kommun, eller den lilla centralorten Sorsele. Faktiskt bor ungefär sextio procent av kommunens befolkning i byar som Aha, Sandsele, Staggträsk, Kraddsele, Bockträsk, Övre Juktådalen, Hemfjäll, Tväråträsk, Klippen och Saxnäs. Byar som alla har olika karaktär, mentalitet och naturrikedom. 

Byarna utgör en viktig resurs för kommunens utveckling. Den kraft och idérikedom som finns där, behöver värdesättas och stöttas.

Henrik Samuelsson, kommunalråd i Sorsele 1994.

Det generösa Gargnäs, handlingskraftiga Blattnicksele och varmhjärtade Ammarnäs är en slags centralorter i sin egen rätt - centrum för gör det själv-anda och mycket vilja, från fjällen i väst till himmel och vatten i sydöst. Dessa är också utpekade serviceorter där det ska finnas viss kommunal service på plats.

Vad menar vi annars med "den stora platsen?" Jo, Sorsele är enormt stort till ytan och skulle rymma Uppsala, Malmö, Stockholm och Göteborgs kommuner inom sina gränser och har allt ifrån fjäll till skogsland. Den fritt flödande Vindelälven och de orörda fjällområdena. Geografin är, helt enkelt, storskalig. I Sorsele finns de fria ytorna, det väglösa landet, den storslagna naturen. 

Vi är dock inte så många som bor här. Näst minst i befolkningsmängd räknat. Det har sina fördelar och sina nackdelar, men till fördelarna hör att Sorseles kärna är människorna som bor här, alla byar och bybor, genuiniteten och närvaron. Det är en plats att falla för och människor att bry sig om. 

Sammantaget...

Sorsele är ett litet namn på en stor plats. Vi hoppas att du förstår vad vi menar då.