Till innehåll på sidan
Till innehåll på sidan
Foto: Jonna Eriksson

Ambassadör: Pelle Rådström

Jakt är ett stort intresse, men det var en tillfällighet som förde Pelle och hans fru till Norrsele i mitten av nittiotalet. Livet här är okomplicerat, tycker han.

Hur kom du till Sorsele kommun?

Jag flyttade till Sorsele 1994 av en tillfällighet. Min kusin Erika och hennes man Göran Olsson som drev Lapplandskåtan var i behov av arbetskraft under sommaren så jag och min fru Ulrika kom till Sorsele för att jobba och bland annat sälja souvenirer. Under den tiden jobbade jag åt skidförbundet så jag var ledig under sommarn och Ulrika gick skola.

Medans vi jobbade i Sorsele bodde vi i mammas föräldrahem i Norrsele där ingen hade bott sedan 70-talet. Det var mer som ett sommarställe. När sedan sommaren var över blev Ulrika gravid så vi bestämde oss för att testa på att bo kvar i Norrsele vilket vi gör än idag.

Jag är trots allt född i Sorsele på BB och bodde här med min mamma, pappa, mormor och morfar till dess att jag var tre år. Då flyttade vi till Storuman. Jag var väldigt patriotisk när det gällde Storuman och inlandet överlag men en bidragande orsak till att vi flyttade till Sorsele var just jakten. Jag hade bättre jaktmöjligheter här då mamma skrev över allmänningsrätt och utöver det hade jag möjlighet att jaga både i Norrsele och Nordanås.

Berätta vad du gör till vardags och på fritiden?

Jag har ju min fru och två vuxna barn som ingår i min vardag och fritid. Mina barn har präglats in i jakten så det är ett stort intresse vi delar. Jag har hållit på med jakt sedan jag var åtta år så det är en stor del av mitt liv där även våra hundar ingår. Jag gillar all typ av jakt, både små och storvilt. Jagar inte lika mycket som förr men det blir väl mer eller mindre varje helg och de vardagar man är ledig.

Ett annat intresse jag har är slöjd. Jag syr i läder, tillverkar kåsor, knivar och smycken av horn.  Mycket av det jag gör är i djurens material, det mesta av fällhorn från älg och ren som jag hittat ute i skogen.  

Till vardags kör jag testbil under vinterhalvåret och röjer sommarhalvåret, men jag har i stort sett jobbat med det mesta. Jag har jobbat i Vietnam, i Irak och har gjort FN tjänst på Cypern.
Jag åkte mycket slalom i mina yngre dagar och gick på skidhemmet i Tärna. Jag har varit med i juniorlandslaget och störtloppslandslaget … utan några större framgångar, men jag var nog hyfsat bra ändå! När jag var 19 år så åkte jag över till USA och åkte slalom som proffs. I Storuman hade vi ingen klubb så jag tävlade för Sorsele och Nalovardo. På den tiden var det även mycket tävlingar på Nalovardo.

Jag är utbildad naprapat så 1989 började jag jobba åt finska slalomlandslaget som just naprapat och hjälptränare. Anja Pärsons pappa Anders var tränare för det finska landslaget så det var genom honom jag fick jobbet. Efter ett år med det finska landslaget började jag arbetade med svenska dam, herr och störtloppslaget under 10–15 år. Tack vare jobbet för skidförbundet så har jag i stort sett varit i hela Europa, Amerika, Japan, Nya Zeeland med mera. De sista åren arbetade jag enbart med Anja Pärson men till slut blev det ohållbart att vara borta från familjen så mycket. Då startade jag Lapplandsnaprapaten, en egen praktik här i Sorsele där jag tog emot mina kunder. Jag blev sliten av det i längden så när det dök upp ett jobb på Skogsro som behandlingsassistent tog jag det och där blev jag i 18 år innan jag än en gång kände att jag behövde förnyelse och började med de arbeten jag har i dagsläget.

Vad är Sorsele kommun för dig?

Sorsele är okomplicerat. Jag som rest mycket och har att jämföra med ser hur otroligt bra vi har det här. Det är lätt att man blir hemmablind och klagar över vissa saker men överlag så har vi det väldigt bra här.

Vad har du för smultronställe i Sorsele kommun?

Jaktkojan i Rabnaträsk och fjällen. Både Ammarnäsfjällen och Tärnafjällen ligger i topp. Vad som gör det till mina smultronställen är just naturen och lugnet.

På vilket sätt är Sorsele kommun som plats med och förverkligar din dröm?

Här har jag fått en drömtillvaro med min fru och familj. Här har man en bra vardag och jag har tillgång till mina stora intressen.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att flytta till Sorsele kommun?

Tveka inte! Här finns bra möjligheter till att utöva sina fritidsintressen och ett aktivt föreningsliv. Vi har många talanger, bland annat de som tävlar i armbrytning. Vi har inlandets bästa familjeskidbacke, Nalovardo. Som är riktigt bra även tävlingsmässigt! Vi har Lidéns järnaffär som har i sort sett allt. Vi har väldigt många företag, duktiga entreprenörer och hjälpsamma personer här i kommunen så behöver man en hjälpande hand finns det alltid nära.