Till innehåll på sidan
Till innehåll på sidan
Porträttbild på Marcus Abrahamsson
Baseco

Baseco tar nästa steg

Familjeföretaget Baseco tillverkar och säljer trägolv, paneler och stugor av norrländskt virke från sin fabrik i Sorsele. Företaget fortsätter ta marknadsandelar och storsatsar nu i produktionen.

Baseco har tillverkat massiva trägolv i fabriken i Sorsele sedan 1983. Idag består sortimentet av golv, paneler och sedan 2011 även stugor. Nu tar de nästa steg när de investerar 25 miljoner kronor i ett uppgraderat hyvleri, företagets största investering någonsin. Basecos VD Marcus Abrahamsson berättar att satsningen innebär en förbättring i kvalitetssäkring, arbetsmiljö och produktionskapacitet.

– De här investeringarna är en förutsättning för oss att fortsätta växa, och en språngbräda till nästa nivå. Vi är ett hyvleri som ska vara ledande på massiva trägolv, då måste vi också ligga i teknisk framkant, berättar han.

I första etappen installeras den nya hyveln, som bland annat inkluderar ett automatiskt intag. I andra etappen tillkommer en ny kamerasortering som med stor precision kan upptäcka och kapa bort avvikelser i virket.

– Med hjälp av digitalisering och automation kan vi öka kapaciteten med 50 procent och hålla nere leveranstiderna. Det finns även många fördelar för arbetsmiljön, bland annat mindre tunga lyft och färre repetitiva arbetsmoment, berättar Abrahamsson.

Samtidigt gör Baseco fler förbättringar i intilliggande husfabriken. Företaget är mitt i en större satsning på ett egenutvecklat blocksystem för modulbaserade hus och stugor. Investeringen i husfabriken innebär både en ny lagerlokal, förbättrade arbetsstationer och en ny spikportal.

– Vi är väletablerade med våra knuttimrade hus och vi vill fortsätta satsa även på våra blockhus. Målet är att fördubbla omsättningen på det segmentet och det kräver även investeringar i vår produktion, berättar Abrahamsson.

Den nya lagerlokalen till husfabriken är redan invigd och den nya spikportalen förväntas stå klar under hösten. Planen är att färdigställa hyvleriet under 2024.

Senast uppdaterad: 22 januari 2024