Till innehåll på sidan
Till innehåll på sidan
En man står och skär älgkött i en livsmedelslokal.
Anders Skum i sin lokal i Ammarnäs. Foto: Maria Broberg.

Företagare sätts på prov i Coronatid

Vad skulle du göra om du ägde ett företag som inom loppet av en månad förlorade 80 % av sina kunder? Den grymma erfarenheten har många företag fått göra under året, då Coronapandemin har svept över oss. En del har, fullt förståeligt, kastat in handduken medan andra stretar på och till och med kan se något positivt i allt som händer. Vi har pratat med tre av dem som har släppt loss sin kreativitet och tror på en framtid efter Corona.

Anders Skum, Fjällvilt

Anders Skum, du driver Fjällvilt AB i Ammarnäs sedan många år. Hur har du påverkats av Corona?

– Jag tappade 80 % av min orderingång från restaurangerna på kort tid i våras. Hela restaurangbranschen dog och det blev mycket kännbart för oss. Nu tar vi ut minimalt med lön och tar ibland andra jobb vid sidan om. Men jag är en jävla optimist! Det kommer att vara så här i två–tre år men sedan vänder det.

Hur har du klarat dig?

 – Reko-ringen blev vår livlina. Det finns reko-ringar i Piteå, Skellefteå, Lycksele och Umeå där privatpersoner kan handla direkt från oss producenter. Jag lägger ut mina varor på en Facebooksida och sedan får folk säga vad de vill köpa. Sedan åker jag till alla utlämningsställen som finns i respektive stad och dit kommer folk och hämtar och betalar direkt från mig. Jag säljer mer kött nu än före sommaren, tack vare reko-ring. Men det har fått andra effekter – det blir ju fruktansvärt många mil i bil och så måste bilarna på service och så tillkommer kostnader för att bo borta och äta ute...

För att vi ska ta oss igenom krisen så lindrigt som möjligt, har du några tips eller idéer om hur det skulle kunna gå till?

– Jag är besviken på politikerna, de måste jobba uppåt mot sina riksdagspolitiker så att de förstår hur det ser ut runt om i landet. I vårt område skulle till exempel ett transportstöd vara bra, men hur ska de förstå det i Stockholm? Det måste våra lokala politiker berätta! Omställningsstödet har ju dragit ut på tiden något fruktansvärt, det går inte. Vi behöver likvida medel nu! Börjar man skjuta betalningar och skatteinbetalningar på framtiden är man farligt ute. Många kommer att rasa inom några månader.

Du tror att vi kommer att få leva med de ekonomiska sviterna av Corona i flera år framåt, hur ser du på framtiden för ditt företag?

 – Vi håller nu på att bygga upp en webbutik så att det ska bli enklare att handla av oss. Transporterna är fortfarande en utmaning som måste lösas, men det får gå. Vi har fått omställningsstöd för den satsningen. Efter det här kommer det att bli förbannat bra. Vi kommer att ha ett annat tänk. Folk blir mycket mer lokalt medvetna nu. Visst kan det vara lite dyrare att handla lokalt i stunden men på lång sikt är det ännu dyrare att det inte finns något kvar här, att det blir arbetslöshet och skit. Nej, jag tror att det kommer att bli fantastiskt bra när det här är över!

Ingrid Lind, Emils fiskecamp

En annan av Sorselebygdens företagare är Ingrid Lind i Kraddsele. Hon driver Emils fiskecamp med en stor andel utländska gäster under sommarmånaderna och säljer hantverk på vinterhalvåret. Med stängda landsgränser och inställda marknader fick hon också nya utmaningar.

Hur har ditt år varit, Ingrid?

– Visst har det varit ett annorlunda år på många sätt. Juni försvann för oss på grund av högt vatten. Då går det inte att fiska. Inte förrän i andra halvan av juli och i augusti började det hända saker. Då hade vi plötsligt fullt med husvagnar och bilar. Jag kände ett tag att campingen är för liten! Och då började jag bli rädd för corona själv också. Folk kom ju från hela Sverige. Men alla visade stor hänsyn ändå. Så sammantaget var årets sommar faktiskt bättre än ifjol. Nu är jag bekymrad för alla inställda marknader där jag skulle ha sålt mitt hantverk...

Men vilka var det som hittade till dig i sommar då, när norrmännen inte kunde resa som vanligt?

 – Det var många som aldrig hade fiskat förut! Helt klart en ny grupp turister. Många stannade bara en natt på genomresa på sin norrlandssemester. Och jag hoppas att det här har gjort att fler svenskar upptäcker Sverige som turistland. Visst vill vi ha utländska gäster också, men många var förvånade över hur fint vi har det i Sorsele och Norrland. Jag hoppas att folk fortsätter att resa inom landet framöver också.

Hur ser din framtid ut, både på kort och lång sikt?

– När det inte är campingsäsong så tillverkar jag och säljer tennarmband och det är ett bekymmer nu när alla julmarknader är inställda. Julmarknaden i Tärnaby brukar vara fantastisk, men det blir ju inget. Så jag har gjort en digital julmarknad på campingens Facebooksida istället. Där får alla som håller på med hantverk och har något att sälja lägga ut bilder och beskrivningar och så får folk handla direkt av den som tillverkar. Det rullar på bra och fler och fler hittar dit. Jag hatar det här med digitala sidor, det är så mycket att hålla reda på, men det här verkar fungera och det känns jätteroligt!

– För campingens del vill bygga ut med mat och pub. Min dröm är att satsa på hantverk. Jag har en liten snickarbod med bra utrustning som gäster skulle kunna få hyra in sig i och slöjda till exempel. Det finns många idéer och mycket att göra. Vi får se vad det blir.

Elenor Gustavsson, Sorsele River Hotel

Ett av Sorseles största privatägda företag är Sorsele River hotell. Innan pandemin hade de 25 anställda. Idag är det sex kvar. Elenor Gustavsson driver hotellet sedan 2006 och är oroad.

– Ja, det är tufft. Vi saknar norrmännen och många som bor på hotellet i tjänsten. Vi sätter vårt hopp nu till bileventen som kommer till oss varje vinter från hela världen. Det är biltillverkare som hyr hela hotellet och erbjuder inbjudna kunder att provköra nya bilmodeller på vintervägar och på testbanorna.

Hur har ni ställt om och anpassat verksamheten?

– Vi har minskat på öppettiderna och har nu bara öppet måndag till fredag. Vi har lunchservering som vanligt och är tacksamma för alla ortsbor som fortsätter att äta och stötta oss. Vi erbjuder hämtmat för den som vill och inför jul så ordnar vi goda jultallrikar som man kan ta med hem. Vi försöker också spara genom att dra ner på värme i delar av hotellet som inte används, stänger TV-apparater och minskar strömförbrukningen på olika sätt. Vi har också ansökt om stöd för att göra omställningar och vi har valt att lägga det på att byta bokningssystem. Gäster ska kunna boka och checka in på hotellet utan att vi måste vara på plats och bemanna. Det tror jag blir bra.

Framtiden då, hur ser du på den?

– Jadu... Jag tror att folk kommer att vara mer försiktiga framöver. Och att vi kommer att fortsätta resa för det är vi så vana. Men visst blir det tufft en tid. Det permitteringsstöd vi har rätt till tar sådan himla tid att få ut i pengar och det är besvärligt. Jag kan bara önska och hoppas att Sorseleborna och andra fortsätter att komma hit. Vi kämpar på.

 

Några tankar från Näringslivsutvecklare Erika Hjukström

- Vi försöker som kommun hitta sätt att stötta kommunens näringsliv på men det är svårt när många företag primärt har behov av pengar. Det är lätt att tro att staten hjälper företagen med olika stödprogram men tyvärr är det många företag som faller mellan stolarna för dessa stöd. Kommunens politiker har tagit beslut på olika insatser som anstånd på betalningar, hyresnedsättningar, projekt med särskild fokus på företag som drabbats negativt av covid-19 och nu senast julgåva som ska handlas hos lokala företag. Men det finns framtidstro, jag har också under hösten träffat flera unga personer med tankar på att starta nya företag och det är extra roligt just nu!

- Näringslivskontoret finns här för företagarna och jag hoppas dem känner att de kan kontakta mig om dem har frågor, söker ett bollplank eller bara vill ha någon att prata med. Som medborgare kan vi också hjälpa företagen:

  • Våra lokala företag är duktiga på att anpassa erbjudanden och leveranser så kunderna ska känna sig trygga. Ring gärna och fråga hur just du kan få leverans.
  • Handla lokalt har sällan varit viktigare så tänk lokalt först!