Till innehåll på sidan
Till innehåll på sidan
Utefika på hembygdsgården
Foto: Sanne Brännström

En ungdoms berättelse om Sorsele

"Får man något problem så kan man alltid fråga någon om hjälp och man får hjälp" skriver Felicia Grundström som under sommaren har jobbat som ferieungdom åt Sorsele kommun. Här kommer hennes text om att vara ung i Sorsele. 

Sorsele är ett fint ställe att vara på och bo på! Alla säger hej till varandra, man växlar ett par ord med varandra, stå och pratar tillsammans i en liten grupp, skrattar, sitter på bänkstol vid Vindelälven njuter av värmen och ha det allmänt trevligt. Epatraktorer och mopeder som kör lite vars som helst och bara kör runt samhället på sena kvällar. Ljudet av motorer ger liv och rörelse i samhället. På vintern är det ganska tyst och kallt och det enda man hör då är traktorerna som plogar bort all snö. Sorsele är ett litet samhälle, hus och affärer ligger nära varandra, det tar bara minuter att gå till Coop, Ica Nära, Järnia, T45:an och alla andra affärer.

Om Sorsele badhus har stängt under sommarlovet så har vi en badplats som heter Badsjön som ligger vid campingen och dit kan man åka när man vill. Badsjön är en obevakad badplats och all badning sker på egen risk men ta alltid med en förälder när småbarn ska bada. Det finns en liten lekpark för barn att leka på, klättra och gunga. Man kan sitta vid gräset vid sjön eller lekparken och äta goda frukter, eller så ta man med sig matsäck och fikar när man tycker att man har solat en stund eller om man spelar volleyboll med kompisar att nu behöver vi ha ett break, vi tar en snabbfika.

Vi har en badplats till, Sorseles playa, Skibbikken, som ligger ut efter väg 363 mot Ammarnäs. Där finns det en fin sandstrand utefter Vindelälven som man kan också bada på.

På vintrarna är det mycket skidåkning som gäller här i Sorsele, både läng och slalom är det som gäller här. Vi har skidspår dragna på elljusspåret och uppe vid skidstadion. Slalom åker man på Nalovardo som är en skidort här i Sorsele där de har både husvagnsplatser och stugor man kan hyra för en helg eller om man vill bara här som en långliggare. Vi har många återkommande gäster på Nalovardo och det är kul för både ägarna som driver Nalovardo men även för Sorsele kommun.  

Här i Sorsele har vi en skola som heter Vindelälvsskolan och klasserna sträcker sig från förskoleklass till 9.

Jag tycker att det är jättebra att bo här, vi har jättefin natur och den har vi alldeles utanför efter husknuten. Får man något problem så kan man alltid fråga någon om hjälp och man får hjälp. Alla ställer upp för varandra på ett annat sätt än som man gör om man bor i en större stad.

Jag kommer nog att bli en inbiten Sorselebo, jag vill bo kvar här för jag trivs här.

//Feriesommarjobbare Felicia Grundström