Till innehåll på sidan
Till innehåll på sidan
Emil Harr sitter på sin skoter. Det står POLARIS på den.
Foto: Maria Broberg

”Vi är idioter med skills” 

Förebilden, berättelserna och – möjligen – rövarhistorierna fanns i familjen. Det var anledningen till att skotercrossproffset Emil Harr visste att han ville ägna sig åt sporten redan som femåring.  

– Nöjd är man väl aldrig om man inte är först, men jag klagar inte så länge jag är topp fem, berättar Emil Harr i garaget som sedan några år tävlar professionellt i USA. Men började med sporten gjorde han tidigt. Som tioåring började han hänga med på tävlingar och träna på bana tillsammans med storebror Filip Harr. 

– Vi har lysmaster, snökanoner och pistmaskin, så vi har byggt de banor vi har velat ha sedan vi var i 12-årsåldern. Vi har bara blivit bättre tack vare de tillgångarna. Jag prioriterade det över allt annat medan polarna var ute och raggade, berättar Emil. 

Erbjudandet att tävla i USA kom redan när han var femton, lite väl tidigt, tycker han. Efter det dröjde ett par år det innan han hittade hem på riktigt i ett team, men nu är han nöjd – både med teamet Judnick Motorsports, med Polarisskotern och med säsongen. 

– Jag sporras av att inse hur snabb jag är! Jag har suttit hemma och tittat på de här förarna om nätterna och tänkt ”fy fan vad fort det går”, och när jag nu är där tycker jag bara att de ska flytta på sig, att de är i vägen när man kör. Det triggar, att jag är snabbare än de flesta där. 

– I USA får man pushen att utvecklas, alla kör inom samma sekund och man har alltid någon bakom sig och framför sig. Det är inte tvärgjort att köra om. Du måste vara smart, du måste vara tränad, du måste vara modig. Jag brukar säga att vi är ett gäng idioter med skills.