Till innehåll på sidan
Till innehåll på sidan
Foto: Jonna Eriksson

Martina ny lärare – på distans

Martina pluggar till grundskolelärare för årskurs 4-6 på distans mot Luleå tekniska universitet med hjälp av Lärcentrum i Sorsele. Hon är nu inne på sin sista termin på den fyra år långa utbildningen. 
– Med min livssituation hade inget annat alternativ varit möjligt och med Lärcentrum går det mesta att lösa, säger Martina.

Martina fick syn på utbildningen i det lokala annonsbladet Sorsele Aktuellt, och blev sedan peppad till att gå på informationsmötet där Luleå Tekniska universitet var med på länk och gav information om utbildningen. Det ledde till att Martina sedan påbörjade sina studier till att bli grundskolelärare.

– I min livssituation så finns det ingen möjlighet att flytta till en annan ort för att utbilda sig, så det var perfekt när jag fick veta att man kunde studera på distans med hjälp av Lärcentrum, säger Martina.  

Lärcentrum är inte bara en fysisk lokal i biblioteket, som man kan komma till för att arbeta, utan utgör också ett stöd för alla de som läser en högre utbildning.

– Jag har pluggat hemma en del av tiden, vilket också har varit skönt. Men det är en stor fördel att kunna komma hit, se andra människor och känna att detta är min arbetstid. Jag har en fin klass som jag träffar på inneveckorna i Luleå och vi håller kontakten via sociala medier, så man är aldrig ensam, berättar Martina.

Martina önskar att det fanns ett forum för studerande på orten där man tillsammans kan diskutera, inspirera och peppa varandra. Eller bara att stämma träff över en kaffe i fikarummet på Lärcentrum. Oavsett vilken utbildning man går kan man alltid ha något utbyte av varandra, säger hon.

Lärcentrum håller till i biblioteket och kan hjälpa till med allt ifrån att boka studentrum till att tillhandahålla teknik och material som är nödvändiga för studierna. I lokalen finns också ett fikarum med kaffemaskin och mikro för fika och lunchpauser. Martina lyfter att det är en stor fördel att Lärcentrum ligger i bibliotekets lokaler, där det också är möjligt att få hjälp av bibliotekarierna att skaffa studiematerial från andra bibliotek, om de inte finns tillgängliga lokalt.

Hanna Holmberg som är Lärcentrumansvarig finns på plats två dagar i veckan och annars tillgänglig på mejl så ifall man stöter på problem eller har några funderingar kan man alltid be om hjälp. Ingenting verkar omöjligt och de är mycket villiga att hjälpa till, berättar Martina.

– Jag har fått mycket hjälp med det tekniska som jag inte är så bra på. Första terminen då det pågick en pandemi så blev det ett problem med rättssäkerheten eftersom det inte var möjligt att göra salstentor så vi skulle spela in när vi gjorde en fonetiktenta i engelskan. Jag förstod inte hur det skulle gå till men då fick jag ta hjälp av Hanna som bland annat hjälpte mig att installera en app som skulle användas under inspelningen.

När en salstenta ska göras får Lärcentrum i Sorsele en indikation från universitetet och studenten anmäler sig. Lärcentrum ordnar en ”tentavakt” som får tentan skickad till sig och studenten kan på så sätt göra tentan på hemmaplan utan att behöva åka iväg till universitetet.
– Det är en logistik att ta sig till stan och dessutom sparar man mycket pengar på att slippa åka iväg så vi borde högakta och vara rädd om Lärcentrum, säger Martina.

Hon berättar även att det snart börjar en sjuksköterskeutbildning där Sorsele blivit tilldelade två platser och hon rekommenderar andra som vill plugga på distans att ta hjälp av Lärcentrum.

– Det ökar möjligheterna för alla, kanske främst de som bildat familj och bosatt sig här i Sorsele.