Till innehåll på sidan
Till innehåll på sidan
Från vänster: Johan Oskarsson, Regionchef Västerbotten Svea Skog. Tobias Thomson, Kommunikationsansvarig Svea Skog. Patrik Abrahamsson, delägare Nalovardo AB. Daniel Abrahamsson, delägare Nalovardo AB. Kjell Öjeryd, kommunalråd Sorsele kommun. Erika Hjukström, chef utvecklingsverksamheten Sorsele kommun Fotograf: Malin Grönborg

Nalovardo AB storsatsar

Nalovardo AB köper lös den mark hela skidanläggningen ligger på av Sveaskog. Området på nästan 300 hektar öppnar upp för helt nya förutsättningar. 
- Det här känns jätteroligt. Nu kan vi äntligen lyfta blicken och satsa ordentligt, säger Patrik Abrahamsson som driver anläggningen tillsammans med sina bröder Daniel och Marcus. 

Efter att ha varit spekulanter i snart tre års tid har markköpet av det 280 hektar stora området äntligen klubbats igenom för Nalovardo AB. Det innebär att de inte längre arrenderar marken från Sveaskog som stod som tidigare ägare.

– Vi är uppvuxna här i området och har sett anläggningens potential sedan vi var små. Nalo är en oslipad diamant som vi nu kan satsa på fullt ut, säger Patrik Abrahamsson och fortsätter: - Eftersom området ligger nära ett naturreservat känns det även bra att det utretts ordentligt och att den intilliggande samebyn godkänt köpet.  

Nalovardo AB bildades 2018 och köpte anläggningen som varit till salu i flera år. Bolaget ingår i samma koncern som träindustriföretaget Baseco som familjen Abrahamsson ägt och drivit i över 35 år. Under de första åren har fokus legat på att bygga upp en stabil grund att stå på genom att rusta upp, renovera och marknadsföra anläggningen. Sedan övertagandet har de nästan fördubblat omsättningen, trots pandemin. I och med markköpet får de nu tillgång till 19 färdiga tomter i direkt anslutning till anläggningen. Det här blir starten på ett helt nytt fritidshusområde. Dessutom äger bröderna Abrahamsson tillsammans med sin far ytterligare mark intill anläggningen där cirka 50 tomter planeras. 

– Vi har en vision om 100 tomter för fritidshus kring anläggningen. Att vi genom Baseco har en egen husfabrik ser vi som en utmärkt synergieffekt. Det ger oss stora möjligheter att lyckas med att göra Nalovardo till ett eftertraktat fritidshusområde. Sedan är våra campingstugor ofta fullbelagda under vintern, så vi har redan börjat titta på att bygga fler stugor för att öka antalet bäddar och kön till våra säsongsplatser för husvagn växer så den vill vi också utöka med fler platser, säger Patrik Abrahamsson.

Förutom att öka antalet platser för boende, har Nalovardo planer på att både skapa fler aktiviteter och förlänga säsongen till året runt på sikt.

– Vi tittar på att fortsätta utöka nyttjandet av det fina området med bland annat utveckling av back- och spårsystem. I markköpet ingår faktiskt en tjärn också vilket öppnar upp för att exempelvis kunna erbjuda gästerna fiske. Det känns både spännande och kul att få utveckla det här attraktiva området – och att kunna sätta Sorsele och Nalovardo på kartan som en etablerad skidort.

Kommunalrådet Kjell Öjeryd och Erika Hjukström, chef för utvecklingsverksamheten i Sorsele, håller med. 

– Att vi kan utveckla besöksnäringen och dessutom bevara Nalovardo som utflyktsmål för Sorseleborna är viktigt för oss som liten kommun.

För mer information, kontakta:

Patrik Abrahamsson
Tfn. 0738-422315
eller patrik@nalovardo.se

Skidanläggningen Nalovardo, 15 km norr om Sorsele, har varit inlandets skidparadis sedan mitten av 60-talet. Nalovardo är ett lågfjäll i kilen mellan Laisälvens och Vindelälvens dalgångar. Den högsta delen mäter 762 meter över havet. Anläggningen består i dagsläget av 14 nedfarter, 11 stugor, 80 husvagnsplatser samt en restaurang.

Relaterat