Till innehåll på sidan
Till innehåll på sidan
Foto: Maria Broberg

Systrar som kör tungt

Maja och Julia är tredje generationen Sjöberg som jobbar i familjeföretaget, som ingår i Sorsele Frakt AB, och fokus ligger på tunga fordon. Kunderna utgörs av skogsbolag, kommunen och privatpersoner.

– Sorsele Frakt är omtyckta. De jobb vi får utför vi med bra resultat, säger Julia Sjöberg.

Januari och snön vräker ner. Julia Sjöberg håller koll på väderleksrapporten. Den styr hennes arbetstider då det är hon som ser till att alla andra i Blattnicksele tar sig fram till skola och jobb när de stiger upp några timmar senare.

På vintern är det snöskottning och sandning som tar det mesta av Julia Sjöbergs arbetstid, vilken är svår att schemalägga. Snöar det så snöar det. Då hon ger sig ut vid 04.30 skottar hon tills hon är klar. I städerna är det inte ovanligt att människor har synpunkter på snöröjningen, men Julia Sjöberg menar att här är de allra flesta positiva och tacksamma när hon kommer och skottar.

– Jag börjar med Ica och skolan, så att människor ska kunna ta sig fram. Sedan fortsätter jag i byn. Ibland blir det två varv om det snöar mycket. Det är roligt att skotta snö och det finns en stor variation i jobbet. Det kan bli långa dagar, men är det uppehåll så är jag ledig, säger hon.

Ett familjeföretag

Hennes syster Maja Sjöberg har ett fastare upplägg. Hon kör timmerbil och har hon förmiddagspass startar hon vid 04.00 eller 05.00 på morgonen.

– Då har en kollega lastat timmerbilen under sitt pass och sedan kör jag den till ett sågverk vid kusten, antingen i Umeå eller Skellefteå. Den bilen jag kör är åt Norra Skog. När det är dags att lasta av får jag hjälp av dem på sågen, säger hon.

Maja Sjöberg tog studenten från transportprogrammet 2022. Det var under en praktikperiod som hon fastnade för att köra timmerbil och har gjort det sedan i somras. Hennes arbetskamrater består bland andra av hennes gamla klasskompisar.

– Vi var 3 tjejer och 20 killar i vår klass. Förutom ungdomar är det många i medelåldern som jobbar i branschen och det är mest män. Förhoppningsvis blir vi fler tjejer, säger hon.

Flera åkerier som samarbetar

Julia Sjöberg som är 26 år har kört traktor i drygt tio. Både hon och hennes syster tycker att det är ett roligt arbete. Chefen heter Niklas Sjöberg och är deras pappa och den som startade åkeriföretaget Georg Sjöbergs Åkeri är systrarnas farfar. Just nu är de sex stycken i företaget.

– Vi är inbitna i branschen och uppvuxna med det här sedan vi var små, säger de.

Åkeriet är ett av elva stycken som äger Sorsele Frakt och tillsammans med sju av de bolagen utför Georg Sjöbergs Åkeri transporter av bland annat brännbart avfall, maskiner och asfalt. Dessutom äger Sorsele Frakt fyra natur- och bergtäkter.

– På sommarhalvåret kör vi mycket grus i lag och det funkar kanonbra. Det kan handla om att grusa vägar som är i behov av renovering till exempel, säger Julia Sjöberg.

Tipsar om att testa

Arbetet är självständigt med mycket frihet under ansvar. Julia och Maja Sjöberg menar att de lär sig saker hela tiden. Det kan handla om körteknik eller nya program och system på sågarna.

– Ibland händer det att det går sönder saker i traktorn och då ringer jag chefen som kommer och hjälper mig, säger Julia Sjöberg.

Den nackdel hon och Maja Sjöberg kan se med jobbet är att det kan bli lite ensamt, men då pratar de i telefon med någon eller lyssnar på musik, radio eller en podd.

– Man blir van. På vardagarna äter man alltid själv, men vi har också träffar med alla som jobbar för Sorsele Frakt. Personalfester, säger de.

Vad tror ni att ni gör om fem år?

– Förhoppningsvis samma sak som nu. Till dem som är intresserade av att jobba i branschen tycker vi att de ska prova och se hur det känns. Vi behöver mer folk. Det som behövs för att kunna jobb är ett yrkeskompetensbevis som man får när man gått en kurs och gjort ett prov, och ett körkort.